Wykonanie
Własny sos zawsze się przyda, a poza tym będzie zdrowszy. Pomysł powstał z potrzeby chwili, gdy próba kupienia zakończyła się koniecznością zrobienia własnego. We wszystkich sosach w sklepie na pierwszym miejscu listy składników panoszył się
syrop kukurydziany… Tutaj się go nie spodziewałam!
Syrop kukurydziany zawiera 55% fruktozy, która jest metabolizowana w
wątrobie i może prowadzić do podniesienia poziomu trójglicerydów, chorób
serca, insulinooporności, cukrzycy i otyłości. Ta dawka informacji była dla mnie wystarczająco motywująca do własnej produkcji. Co Wy na to?Składniki:1 opakowanie ekologicznego
sosu pomidorowego – ok. 2 szklanki2 łyżki
oleju3 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżeczka sproszkowanej
papryki1 łyżeczka sproszkowanej
cebuli1/2 łyżeczki wędzonej
papryki1 1/2 szklanki
wody3 łyżki
octu jabłkowego1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej1/2 łyżeczki czerwonego
chili w proszku2 łyżki
płatków drożdżowych1 łyżeczka melasy (opcionalnie)2 łyżki
koncetratu pomidorowegoWykonanie:1. Oprócz
skrobi kukurydzianej, wszyskie składniki miksujemy w garnku i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu.2.
Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w 1/2 szklanki
wody.3. Na koniec gotowania (pierwsza grupa składników) dodajemy rozpuszczoną
skrobię i zagotowujemy.4. Sos możemy użyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju kotletów, warzyw,
tofu oraz pasztetów.