ßßß
Składniki na ciasto:- 1 kg. mąki- ok. 0,5 l. wody- 1 jajko- szczypta soliSkładniki na farsz:- ok. 2 kg. ziemniaków- 2 kostki sera białego półtłustego- 1 cebula( pokrojona drobniutko i zeszklona na tłuszczu)- cebulę można dodać, ale nie koniecznie, zależy od gustu, smakują również bez- sól, pieprz i przyprawy do smaku( ja dodaję odrobinę vegety)Margaryna, olej bądź smalec do polania( wybór wg. uznania)WYKONANIE:Na samym początku z przedstawionych składników wyrabiamy ciasto. Ilość dodanej wody zależy od gęstości ciasta. Wyrobione ciasto powinno być troszkę luźniejsze, aby dobrze lepiły się pierogi. Tak przygotowane ciasto po troszkę rozwałkowujemy i wycinamy szklanką placuszki na pierogi. Następnie przygotowujemy farsz( ugotowane ziemniaki tłuczemy, po ostygnięciu dodajemy ser, przyprawy i wg uznania uprzednio zeszkloną cebulkę. Jeszcze raz wszystko ze sobą tłuczemy i doprawiamy do smaku). Farsz nakładamy do wyciętych placuszków i formujemy kształt pierogów. Potem wrzucamy po kilka sztuk na gotującą się wodę i gotujemy parę minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu polewamy tłuszczem, aby pierogi się nie sklejały.Można podawać ze skwarkami bądź zeszkloną uprzednio cebulką
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄCIASTO ROBIMY WG. PRZEPISU PODANEGO WYŻEJSkładniki na farsz:-4 woreczki kaszy gryczanej- 2 kostki sera białego półtłustego- sól i pieprz do smakuWYKONANIE:Ciasto robimy tak jak na pirogi ruskie, tylko nakładamy farsz z kaszy gryczanej, tzn.do ugotowanej i wystudzonej kaszy ( najlepiej jak kasza gotowana jest dzień wcześniej, wtedy nie jest taka sypka i lepiej się formują pierogi) dodajemy ser, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. A dalej postępujemy jak z pierogami ruskimi.Po ugotowaniu polewamy tłuszczem z przysmażoną cebulką.NAPRAWDĘ SMACZNE I WARTO SPRÓBOWAĆ. POLECAM GORĄCO!!!