Wykonanie
Dziś zaprezentuję dwa przepisy na pierogi. Ten pierwszy przepis będzie na typowe pierogi ruskie, które prawie każdy z nas lubi i umie gotować, natomiast ten drugi przepis będzie na dość nie typowe pierogi z
kaszą gryczaną. Osobiście bardzo lubię ten typ pierogów i dlategoteż chciałabym również podzielić się tym przepisem z
wami. a przepis na nie należy jeszcze do mojej prababci. Naprawdę jak ktoś lubi pierogi naprawdę warto spróbować.PIEROGI RUSKIE

Składniki na ciasto:- 1 kg.
mąki- ok. 0,5 l.
wody- 1
jajko- szczypta
soliSkładniki na farsz:- ok. 2 kg.
ziemniaków- 2 kostki
sera białego półtłustego- 1
cebula( pokrojona drobniutko i zeszklona na tłuszczu)-
cebulę można dodać, ale nie koniecznie, zależy od gustu, smakują również bez-
sól,
pieprz i
przyprawy do smaku( ja dodaję odrobinę
vegety)
Margaryna,
olej bądź
smalec do polania( wybór wg. uznania)WYKONANIE:Na samym początku z przedstawionych składników wyrabiamy ciasto. Ilość dodanej
wody zależy od gęstości ciasta. Wyrobione ciasto powinno być troszkę luźniejsze, aby dobrze lepiły się pierogi. Tak przygotowane ciasto po troszkę rozwałkowujemy i wycinamy szklanką placuszki na pierogi. Następnie przygotowujemy farsz( ugotowane
ziemniaki tłuczemy, po ostygnięciu dodajemy
ser,
przyprawy i wg uznania uprzednio zeszkloną
cebulkę. Jeszcze raz wszystko ze sobą tłuczemy i doprawiamy do smaku). Farsz nakładamy do wyciętych placuszków i formujemy kształt pierogów.
Potem wrzucamy po kilka sztuk na gotującą się
wodę i gotujemy parę minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu polewamy tłuszczem, aby pierogi się nie sklejały.Można podawać ze skwarkami bądź zeszkloną uprzednio
cebulką
PIEROGI Z
KASZĄ GRYCZANĄCIASTO ROBIMY WG. PRZEPISU PODANEGO WYŻEJSkładniki na farsz:-4 woreczki
kaszy gryczanej- 2 kostki
sera białego półtłustego-
sól i
pieprz do smakuWYKONANIE:Ciasto robimy tak jak na
pirogi ruskie, tylko nakładamy farsz z
kaszy gryczanej, tzn.do ugotowanej i wystudzonej
kaszy ( najlepiej jak
kasza gotowana jest dzień wcześniej, wtedy nie jest taka sypka i lepiej się formują pierogi) dodajemy
ser, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. A dalej postępujemy jak z pierogami ruskimi.Po ugotowaniu polewamy tłuszczem z przysmażoną
cebulką.NAPRAWDĘ SMACZNE I WARTO SPRÓBOWAĆ. POLECAM GORĄCO!!!