Wykonanie

Cudowne uzależniające ciasto. Doskonale uświetni każdą uroczystość. Delikatny
biszkopt, cudowna masa z chrupiącymi
bezami, a całość zwieńczona delikatną
bitą śmietaną. Przepis znaleziony na blogu "Kwestia smaku" . Polecam Wam baaardzo :)Składniki na
biszkopt:4
jajka1/2 szkl
cukruszczypta
soli1/3 szkl
mąki1/3 szkl
kakaoBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania powoli i stopniowo dodawać
cukier. Ubić na gęstą lśniącą pianę. Następnie kolejno dodawać
żółtka.
Mąkę i
kakao wymieszać i przesiać (można część
mąki pszennej zastąpić łyżką
mąki ziemniaczanej). Delikatnie wmieszać do piany. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x35). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.510g masy kajmakowej250g
masła4 łyżki
likieru advocatok.300g małych bezików
Masło utrzeć na jasną puszystą masę. Dodawać partiami kajmak i nadal miksować. Dodać advocat. Na koniec wmieszać
beziki (jeśli są duże lekko (!) je pokruszyć - powinny być w większych kawałkach).800ml
śmietany 36%2 łyżki
cukru pudru3 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
żelatynyŻelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej
wody. Odstawić na 10 minut.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem, dodać
sok z cytryny. Zmiksować.
Żelatynę podgrzać w kąpieli
wodnej do rozpuszczenia, dodać do niej 2-3 łyżki ubitej
śmietany i dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać to do pozostałej kremówki. Zmiksować.Składniki na poncz:4 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
rumuWymieszać i naponczować dokładnie spód ciasta.ponadto:50g tartej
gorzkiej czekolady do posypania250g
konfitury porzeczkowej wymieszanej z 4 łyżkami
soku z cytryny do posmarowaniaNaponczowane ciasto posmarować
konfiturą. Na to wyłożyć krem kajmakowy. Wyrównać. Na nim wyłożyć
bitą śmietanę. Wierzch oprószyć tartą
gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić.Smacznego :)

