Wykonanie

Przepis na ten sernik został zaczerpnięty z listopadowego numeru Zwierciadła.Składniki:500 g
mascarpone300 g
gorzkiej czekolady (ja dałam 250 g)100 ml gęstej
śmietany 36% (ja dałam 18%)5
jajek200 g
cukru pudru (ja dałam 150 g zwykłego
cukru)łyżka
mąki (dałam ziemniaczaną :)ok. 150 g
ciasteczek typu Digestivełyżka
kakao80 g miękkiego
masłaCiasteczka pokruszyć, wymieszać z
masłem i
kakao. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć przygotowaną masą, odstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić.
Mascarpone ubić w
jajkami,
śmietaną,
cukrem,
mąką. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wciąż ubijając dodać powoli przestudzoną
czekoladę. Masę wlać na ostudzony spód.W oryginalnym przepisie należało go piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni, ja piekłam 60 minut bo był wciąż płynny.Sernik schłodzić, oprószyć
kakao i udekorować pokrojoną
czekoladą.Smacznego!