Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne błyskawiczne ciacho
czekoladowo-
serowe. Przepis na nie dostałam już jakiś czas temu od koleżanki mojej mamy. Bardzo smaczna propozycja nie tylko do niedzielnej
kawki :) Jeśli robicie z
czekolady deserowej, która jest słodka należy odpowiednio zmniejszyć ilość
cukru. Najlepiej dać mniej a
potem ewentualnie dosypać - w tą stronę jest łatwiej, bo jak wsypiemy za dużo to odjąć już się nie da ;) Ogólnie bardzo Wam polecam :)Składniki na masę
serową:400g
sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub zmiksowanego8g
cukru waniliowego110g
cukru2
jajkaWszystkie składniki zmiksować na gładką masę.Składniki na ciasto
czekoladowe:200g
gorzkiej czekolady (min 60-70%)200g
masła200-220g
cukru (jeśli
czekolada jest deserowa zmniejszyć ilość
cukru)125g
mąki pszennej tortowej3
jajkaCzekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli
wodnej razem z
masłem.
Jajka ubić na gęstą puszystą masę z
cukrem. Dodać lekko wystudzoną
czekoladę i wymieszać. Na koniec dodać przesianą
mąkę i krótko zmiksować.Większość ciasta (ok. 3/4) wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20x30). Wyrównać.Na wierzch wylać delikatnie masę
serową i również wyrównać. Na wierzch łyżką miejscami wykładać pozostałą część ciasta
czekoladowego. Patyczek drewniany wbić do połowy głęgokości ciasta i robić niesymetryczne esy-floresy.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 45 minut.Smacznego :)


