Wykonanie

Florentynki to pyszne chrupiące
ciasteczka przygotowane na bazie karmelu z dodatkiem całego mnóstwa ziaren,
orzechów i
bakalii. Doskonale sprawdzą się też
pestki z dyni lub
suszone morele drobniutko posiekane. To jakich użyjemy ziaren i w jakich proporcjach zadecyduje o ich smaku. Ta zaprezentowana dziś baaardzo przypadła do gustu zwłaszcza moim dzieciom. Doskonale smakują ze szklanką
mleka. Bardzo Wam polecam :)Składniki:1 szkl
cukru1 łyżka
skórki pomarańczowej3 łyżki
sezamu3 łyżki
słonecznika3 łyżki posiekanych
orzeszków ziemnych niesolonych50g
płatków migdałów50g
białej czekoladyCukier skarmelizować na patelni na małym ogniu (nie mieszać w tym czasie). Gdy nabierze płynnej konsystencji w złotym kolorze dodać
sezam, skórkę,
słonecznik,
migdały i orzeszki. Wymieszać.Łyżką nabierać niewielką ilość i układać na blaszce/deseczce wyłożonej papierem do pieczenia. W miarę potrzeby rozpłaszczyć jak najcieniej (ja robiłam to przez papier do pieczenia najpierw ręką, a następnie lekko wałkiem).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Gotowe
ciasteczka polać stróżkami
białej czekolady. Schłodzić. Smacznego :)

