ßßß
Jeśli jesteście takimi samymi miłośnikami smaku kawy w ciastach i deserach jak ja, ten torcik Was zachwyci. Jest obłędnie, niebywale KAWOWY! Przepis wyszperałam na pewnym znanym blogu, jednak zmieniłam rodzaj ciasteczek, zwiększyłam ilość kawy, dodałam prażone migdały i kakao. Wyszło niby to samo, ale jednak inaczej:-). Z podanych proporcji otrzymamy malutki torcik, jednak to nie rozmiar jest główną przyczyną, dla której znika w mgnieniu oka. Przede wszystkim jest po prostu przepyszny! :-)
Składniki na tortownicę o śr. 20cm:spód:200g ciasteczek owsianych z sezamem - użyłam lidlowskich Sasanek90g rozpuszczonego masłamasa śmietanowo-czekoladowa:300ml śmietany kremówki 36%200g białej czekolady2 łyżki gorącej wody5 łyżeczek kawy rozpuszczalnejkakao do dekoracjipłatki migdałowe do dekoracjiWykonanie:Ciasteczka kruszymy najdrobniej jak się da. Ja zwykle wkładam je do foliowej torebki i traktuję tłuczkiem do mięsa. Następnie łączymy je z roztopionym masłem i tak powstałą masą wylepiamy spód formy. Tortownicę z zawartością wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy czekoladę oraz ubijamy śmietanę kremówkę. Kawę rozprowadzamy w gorącej wodzie. Gdy czekolada osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy ją porcjami do śmietany, mieszając łyżką. Na końcu wlewamy wystudzoną kawę. Masę śmietanowo-czekoladowo-kawową wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch tarty posypujemy kakao i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Życzę Wam smacznego! :-)