Wykonanie

Jeśli jesteście takimi samymi miłośnikami smaku
kawy w ciastach i deserach jak ja, ten torcik Was zachwyci. Jest obłędnie, niebywale
KAWOWY! Przepis wyszperałam na pewnym znanym blogu, jednak zmieniłam rodzaj
ciasteczek, zwiększyłam ilość
kawy, dodałam prażone
migdały i
kakao. Wyszło niby to samo, ale jednak inaczej:-). Z podanych proporcji otrzymamy malutki torcik, jednak to nie rozmiar jest główną przyczyną, dla której znika w mgnieniu oka. Przede wszystkim jest po prostu przepyszny! :-)

Składniki na tortownicę o śr. 20cm:spód:200g
ciasteczek owsianych z
sezamem - użyłam lidlowskich Sasanek90g rozpuszczonego
masłamasa
śmietanowo-czekoladowa:300ml
śmietany kremówki 36%200g
białej czekolady2 łyżki gorącej
wody5 łyżeczek
kawy rozpuszczalnejkakao do dekoracji
płatki migdałowe do dekoracjiWykonanie:
Ciasteczka kruszymy najdrobniej jak się da. Ja zwykle wkładam je do foliowej
torebki i traktuję tłuczkiem do
mięsa. Następnie łączymy je z roztopionym
masłem i tak powstałą masą wylepiamy spód formy. Tortownicę z zawartością wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy
czekoladę oraz ubijamy
śmietanę kremówkę.
Kawę rozprowadzamy w gorącej wodzie. Gdy
czekolada osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy ją porcjami do
śmietany, mieszając łyżką. Na końcu wlewamy wystudzoną
kawę. Masę
śmietanowo-
czekoladowo-
kawową wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch tarty posypujemy
kakao i uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi.Życzę Wam smacznego! :-)