Wykonanie
Postanowiłam wrzucić jeszcze dziś kolejny przepis - tym razem deser. Padło na
mus czekoladowy. Przyznam szczerze, że mus piankowy robiłam po raz pierwszy jednak jest tak prosty w wykonaniu, że nie dało go się zepsuć :).

składniki potrzebne na 4 porcje ( 2 większe, 2 małe):

- 150 g pianek marshmallow;- 50 g
masła;- 100 g
czekolady mlecznej;- 3 łyżki
kakao;- 200 ml
śmietanki kremówki;- laska waniliowa;- łyżka
cukru waniliowego;- 50 ml gorącej
wody.


sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy
wodę, dodajemy
masło - zostawiamy na małym ogniu. Następnie dodajemy pianki oraz
czekoladę z
kakao, mieszamy do uzyskania gładkiej czekoladowej masy (wtedy też możemy zdjąć ją z ognia i pozostawić do stygnięcia). Kremówkę ubijamy z nasionami
wanilii, następnie dodajemy
cukier waniliowy. Do gotowej
śmietany dodajemy zawartość rondelka ciągle mieszając. Mus mieszamy do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Rozlewamy do naczyń deserowych - nakładamy folię aluminiową - wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie mus jest gotowy do spożycia :) Można posypać go wiórkami
kokosu lub kremem
kokosowym ( ja użyłam drugiego wariantu).


bon apettit!