ßßß
składniki potrzebne na 4 porcje ( 2 większe, 2 małe):
- 150 g pianek marshmallow;- 50 g masła;- 100 g czekolady mlecznej;- 3 łyżki kakao;- 200 ml śmietanki kremówki;- laska waniliowa;- łyżka cukru waniliowego;- 50 ml gorącej wody.
sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło - zostawiamy na małym ogniu. Następnie dodajemy pianki oraz czekoladę z kakao, mieszamy do uzyskania gładkiej czekoladowej masy (wtedy też możemy zdjąć ją z ognia i pozostawić do stygnięcia). Kremówkę ubijamy z nasionami wanilii, następnie dodajemy cukier waniliowy. Do gotowej śmietany dodajemy zawartość rondelka ciągle mieszając. Mus mieszamy do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Rozlewamy do naczyń deserowych - nakładamy folię aluminiową - wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie mus jest gotowy do spożycia :) Można posypać go wiórkami kokosu lub kremem kokosowym ( ja użyłam drugiego wariantu).
bon apettit!