Wykonanie
Smażona w cukrze
skórka pomarańczowa jest niezwykle aromatycznym
dodatkiem do ciast i deserów. Kojarzona ze Świętami jest obecna w sernikach, makowcach, keksach i mazurkach. -Oto krok po kroku, jak zrobić smażoną w cukrze
skórkę pomarańczową.
Pomarańcze myjemy bardzo dokładnie. Każdą lekko nacinamy nożykiem tak, aby
potem łatwo
owoce obrać, zachowując skórki w równych kształtach.
Pomarańcze obieramy, skórki wkładamy do naczynia i zalewamy zimną
wodą. Moczymy skórki dwa dni, każdego dnia zmieniając
wodę 2 do 3
razy. Przy każdej zmianie
wody łatwo wyczujemy w niej smak goryczki.

Po upłynięciu czasu moczenia wkładamy skórki do rondelka i zalewamy czystą
wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy ok. 10 minut. Następnie
wodę odlewamy, a skórki studzimy.Kiedy ostygną przystępujemy do wycięcia albedo. Najlepiej posłużyć się przy tym nożem do ryb. Jest długi, cienki i giętki, więc z łatwością będzie można nim manipulować podczas wycinania, a co najważniejsze, dokładnie albedo usunąć. Posługujemy się nim tak, jak podczas filetowania
ryby. czynność powtarzamy do czasu, aż biała część
skórki pomarańczowej zostanie całkiem usunięta.

Oczyszczoną z albedo skórkę kroimy wedle potrzeby: na kosteczkę, w paseczki lub julienne.

Tak przygotowaną, oczyszczoną z albedo i pokrojoną
skórkę pomarańczową możemy smażyć w cukrze. Stosujemy następujące proporcje:100 g skórek - 300 g
cukru - 125 ml
wodyDo rondelka wsypujemy
cukier, dodajemy
wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, kiedy powstanie
syrop. Do
syropu wrzucamy
skórki pomarańczowe i gotujemy na małym ogniu 5 do 10 minut. Mieszamy cały czas kontrolując, aby skórki zostały dokładnie nasączone
syropem. Odstawiamy do wystudzenia do następnego dnia.Na drugi dzień skórkę zagotowujemy - powinna być już teraz prawie przezroczysta. Dodajemy 1 łyżkę
soku z cytryny i gotujemy jeszcze przez chwilę. Taką skórką napełniamy słoiczki. Przechowujemy w lodówce do dwóch miesięcy. Słoiczki można również pasteryzować, wtedy czas przechowywania wydłuży się.


,