Wykonanie

Lato w pełni i upał za oknem. Ja jeszcze rozleniwiona po urlopie i jakoś tak do piekarnika jeszcze mi daleko.... ale coś słodkiego do
kawki by się przydało.... Idealnym rozwiązaniem jest więc sernik na zimno. Z dodatkiem
śmietany jeszcze bardziej kremowy i delikatny. Korzystać możecie z każdych
owoców - najlepiej tych sezonowych. U mnie była do wykorzystania puszka
owoców tropikalnych, resztka
arbuza i kilka
śliwek i tak też postanowiłam je spożytkować. Wyszło pysznie więc polecam :)Składniki na spód:150g
ciasteczek owsianych
kakaowych50g
masłaCiasteczka zmiksować z
masłem na gładko. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastem wylepić dno tortownicy wstawić na 30 minut do lodówki.Składniki na masę
serową:500g
sera białego zmiksowanego200g
śmietany kremówki 30%200g
śmietany 12-18%4-5 łyżek
cukru pudru1,5 łyżeczki
cukru waniliowego4,5 łyżeczek
żelatyny8 łyżeczek
wodyŻelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienie na 10 minut.Kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać
cukier puder i
cukier waniliowy. Dodać
ser biały zmiksowany oraz
śmietanę. Całość zmiksować.
Żelatynę podgrzać w kąpieli
wodnej lub na chwilkę wstawić do mikrofalówki. Dodać do niej odrobinę masy serowej i wymieszać, a następnie całość dodać do
sera. Zmiksować. Masę
serową wyłożyć na
ciasteczkowy spód i wyrównać. Wstawić do lodówkiponadto:450g mieszanki
owoców tropikalnychkilka
śliwekkawałek
arbuza* (*lub w
sumie ok. 600g dowolnych
owoców sezonowych)2
galaretki agrestowe800ml wrzątku
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku i wymieszać.
Owoce odcedzić i wymieszać z wypestkowanymi
śliwkami i
arbuzem pokrojonym w kostkę.
Owoce wyłożyć na zastygniętą masę
serową.Wstawić ponownie do lodówki celem zastygnięcia.Na wierzch wylać tężejącą
galaretkę i wstawić do lodówki na całą noc.Smacznego :)

