Wykonanie
Składniki:-200-250 gr
herbatników(w zależności czy robimy boki)-60-80 gr
masła-1 opakowanie
cukru waniliowego- 3 łyżeczki
żelatyny-3-5 łyżeczek
cukru pudru-250 ml gęstego
jogurtu naturalnego(lub
śmietany 30%)-250 gr
serka mascarpone-
owoce do ozdobyPrzygotowanie :
Ciasteczka kruszymy na bardzo drobno, proponuje użyć blendera lub wałka. Do
ciasteczek dodajemy
masło w temperaturze pokojowej i
cukier waniliowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masą wykładamy spód blaszki( blaszka 24 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem). Wstawiamy blaszkę na pół godziny do lodówki, żeby stwardniała.W tym czasie przygotowujemy masę:wersja z
jogurtem:Rozpuszczamy 3 łyżeczki
żelatyny w małej ilości gorącej
wody(ok 6 łyżek).Delikatnie ubijamy
jogurt naturalny z
cukrem pudrem, dodajemy do niego
mascarpone i nadal ubijamy na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec miksowania dodajemy przestudzoną
żelatynę.Wylewamy naszą masę na spód i ozdabiamy dowolnymi
owocami. odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto zastygło.wersja ze
śmietaną:Rozpuszczamy 2 łyżeczki
żelatyny w małej ilości gorącej
wody(ok 4 łyżek)Ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do niej
mascarpone i nadal ubijamy, ale na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec miksowania dodajemy przestudzoną
żelatynę.Wylewamy naszą masę na spód i ozdabiamy dowolnymi
owocami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto zastygło.Smacznego:)