Ryż z jabłkami nierozerwalnie kojarzy się z dzieciństwem. Dzisiaj to proste danie proponuję Wam w nieco odmienionej wersji. To już bardziej pod deser podchodzi ale co tam :) Dzisiaj bezkarnie na obiad było :) A co! A uśmiech dzieci i zdziwienie w ich oczach, że lody na obiad mama dała - bezcenne :)Składniki:1 szkl ryżu2 szkl. mleka1 kg jabłek4 łyżki masła4 jajka3 łyżki cukruszczypta soli1 łyżeczka cynamonuprzyprawa Specialite-Kamis do dań słodkich (klik)1 łyżka płatków migdałówgarść żurawiny suszonejgarść siekanych orzechówponadto:płatki migdałów do posypaniacukier puder do oprószenialody i bita śmietana do podania (opcjonalnie)Ryż wypłukać, zalać mlekiem i gotować do miękkości do momentu wchłonięcia całego mleka.Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki (można także zetrzeć na tarce na plastry).Masło podsmażyć, Żółtka ubić na jasną puszystą masę z cukrem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Ugotowany ryż wymieszać z jabłkami. Dodać orzechy, żurawinę, ubite żółtka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.Tortownicę (26cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wyłożyć do niej masę ryżową. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut w temp. 200 stopni. (Można na koniec ostatnie 3 minuty opiec z wierzchu).Podawać z bitą śmietaną i lodami lub olane słodką śmietaną.Smacznego :)