ßßß

Opis : Strasznie długo zwlekałam z przygotowaniem tego ryżu. Albo miałam inne plany, albo wypadło mi z głowy, że mam zamiar go przygotować, albo jeszcze coś innego. Tak przeciągałam dobre 3 lata. Aż nie do wiary, że trafiła się okazja, zrobienia mojego kochanego ryżu na mleku. Jest to smak, który pamiętam ze szkolnej stołówki, którą wspominam bardzo ciepło, bo serwowano w niej najlepsze mleczne posiłki, jakie miałam okazję jadać poza domem.A ten ryż jest bardzo miękki, mleczny, jabłkowy i cynamonowy. Nakłada się go jak jakąś ryżową pakę, ale ma to swoje plusy, ponieważ jest pyszny i właśnie tą strukturę lubię w nim najbardziej.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 2 porcjeSkładniki :150 g ryżu (najlepiej taki gorszej jakości, aby był bardzo lepki lub po prostu ryż kupowany luzem, z kilograma )szczypta soliok. 1 szkl. mleka2 łyżki masła3-4 łyżki cukru1/3 łyżeczki cynamonu3 średnie jabłka1 jajko (opcjonalnie)Przygotowanie :Ugotować ryż do średniej miękkości w osolonej wodzie (ugotować wg instrukcji na opakowaniu).Wyciągnąć z garnka i odcedzić z wody.Ryż włożyć z powrotem do garnka.Zalać mlekiem.Dodać masło.Dodać cukier.Dodać cynamon.Dodać starte na grubych oczkach tarki, jabłka.Wszystko wymieszać.Prażyć na małym płomieniu, aż ryż całkowicie wsiąknie mleko i stanie się miękki (gdyby nie był do końca miękki, a mleko całe wsiąknęło w ryż, należy dolać odrobinę mleka, do momentu, kiedy ryż zmięknie).Wbić jajko i szybko wymieszać.Podawać na ciepło, solo lub z bitą śmietaną i truskawkami.