Wykonanie


Opis : Strasznie długo zwlekałam z przygotowaniem tego
ryżu. Albo miałam inne
plany, albo wypadło mi z głowy, że mam zamiar go przygotować, albo jeszcze coś innego. Tak przeciągałam dobre 3 lata. Aż nie do wiary, że trafiła się okazja, zrobienia mojego kochanego
ryżu na mleku. Jest to smak, który pamiętam ze szkolnej stołówki, którą wspominam bardzo ciepło, bo serwowano w niej najlepsze
mleczne posiłki, jakie miałam okazję jadać poza domem.A ten
ryż jest bardzo miękki,
mleczny,
jabłkowy i
cynamonowy. Nakłada się go jak jakąś
ryżową pakę, ale ma to swoje plusy, ponieważ jest pyszny i właśnie tą strukturę lubię w nim najbardziej.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 2 porcjeSkładniki :150 g
ryżu (najlepiej taki gorszej jakości, aby był bardzo lepki lub po prostu
ryż kupowany luzem, z kilograma )szczypta
soliok. 1 szkl.
mleka2 łyżki
masła3-4 łyżki
cukru1/3 łyżeczki
cynamonu3 średnie
jabłka1
jajko (opcjonalnie)Przygotowanie :Ugotować
ryż do średniej miękkości w osolonej wodzie (ugotować wg instrukcji na opakowaniu).Wyciągnąć z garnka i odcedzić z
wody.
Ryż włożyć z powrotem do garnka.Zalać
mlekiem.Dodać
masło.Dodać
cukier.Dodać
cynamon.Dodać starte na grubych oczkach tarki,
jabłka.Wszystko wymieszać.Prażyć na małym płomieniu, aż
ryż całkowicie wsiąknie
mleko i stanie się miękki (gdyby nie był do końca miękki, a
mleko całe wsiąknęło w
ryż, należy dolać odrobinę
mleka, do momentu, kiedy
ryż zmięknie).Wbić
jajko i szybko wymieszać.Podawać na ciepło,
solo lub z
bitą śmietaną i
truskawkami.