ßßß Cookit - przepis na Ryż Na Mleku Z Jabłkami

Ryż Na Mleku Z Jabłkami

nazwa

Wykonanie

Opis : Strasznie długo zwlekałam z przygotowaniem tego ryżu. Albo miałam inne plany, albo wypadło mi z głowy, że mam zamiar go przygotować, albo jeszcze coś innego. Tak przeciągałam dobre 3 lata. Aż nie do wiary, że trafiła się okazja, zrobienia mojego kochanego ryżu na mleku. Jest to smak, który pamiętam ze szkolnej stołówki, którą wspominam bardzo ciepło, bo serwowano w niej najlepsze mleczne posiłki, jakie miałam okazję jadać poza domem.
A ten ryż jest bardzo miękki, mleczny, jabłkowy i cynamonowy. Nakłada się go jak jakąś ryżową pakę, ale ma to swoje plusy, ponieważ jest pyszny i właśnie tą strukturę lubię w nim najbardziej.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 2 porcje
Składniki :
150 g ryżu (najlepiej taki gorszej jakości, aby był bardzo lepki lub po prostu ryż kupowany luzem, z kilograma )
szczypta soli
ok. 1 szkl. mleka
2 łyżki masła
3-4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
3 średnie jabłka
1 jajko (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Ugotować ryż do średniej miękkości w osolonej wodzie (ugotować wg instrukcji na opakowaniu).
Wyciągnąć z garnka i odcedzić z wody.
Ryż włożyć z powrotem do garnka.
Zalać mlekiem.
Dodać masło.
Dodać cukier.
Dodać cynamon.
Dodać starte na grubych oczkach tarki, jabłka.
Wszystko wymieszać.
Prażyć na małym płomieniu, aż ryż całkowicie wsiąknie mleko i stanie się miękki (gdyby nie był do końca miękki, a mleko całe wsiąknęło w ryż, należy dolać odrobinę mleka, do momentu, kiedy ryż zmięknie).
Wbić jajko i szybko wymieszać.
Podawać na ciepło, solo lub z bitą śmietaną i truskawkami.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/12/ryz-na-mleku-z-jabkami.html