Wykonanie

Jeśli lubicie
łososia to danie powinno Wam przypaść do gustu. Prosto i baaardzo smacznie.
Łosoś delikatnie doprawiony....
masło,
koperek,
sól,
pieprz.... Nie wymaga więcej..... Sam w sobie jest obłędnie pyszny. Jako dodatek - puree z
soczewicy i
szpinak - idealne połączenie smaków doprawione lekko sosem
serowym blue. Baaaardzo polecam :)Składniki na puree z
soczewicy:400g
soczewicy czerwonej10 szt
pomidorów suszonych z zalewy (klik)1 łyżka
oliwę spod pomidorów suszonych1 łyżka
śmietany 12%sól,
pieprzSoczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić.
Pomidory suszone zmiksować bardzo dokładnie w malakserze (jeśli się da zdjąć wcześniej skórkę, jeśli nie to zostawić). Dodać
soczewicę i zmiksować na gładko, dodać
oliwę,
śmietanę i doprawić.Składniki na sos
serowy:100g
sera blue100g
serka topionego cebulowo-
szczypiorkowego100ml
śmietany kremówki 30%+3 łyżki
pieprz1 łyżeczka
masłaponadto:600g filetu z
łososia (użyłam z firmy Suempol)
sól,
pieprzpłatki masła2 gałązki
koperku500g
świeżego szpinaku baby
Ser blue pokruszyć w rondelku i dolać 3 łyżki
śmietany. Rozpuścić. Dodać pozostałe 100 ml
śmietany oraz
serek topiony. Podgrzewać mieszając rózgą na gładko. Doprawić ewentualnie
pieprzem. Na koniec dodać
masło i wymieszać.Filet oprószyć
solą i
pieprzem. Na każdym z nich ułożyć gałązkę
koperku i
płatki masła. Filety ułożyć w natłuszczonej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod folią ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.Liście
szpinaku zanurzyć we wrzątku (z dodatkiem
soli i
cukru), zamieszać i od razu odcedzić.Na talerzu układać: puree z
soczewicy,
łososia,
szpinak i sos
serowy (sosem można polać
szpinak).Smacznego :)

