Wykonanie

Pomysł na te
ciasteczka znalazłam na stronie Kulinarny karnet Christophera, jednak przepis na
ciastka to mój sprawdzony ten z przepisów babci (klik). Lemon
curd też już wcześniej publikowałam :) Jeśli nie lubicie mocno
cytrynowych smaków możecie złagodzić krem rozcierając go w ulubionych, dowolnych proporcjach z
masłem lub
serkiem mascarpone ;) Nam jednak taki zestaw bardzo smakował. Jeśli chcecie, by
ciasteczka dotrwały do Świąt koniecznie schowajcie je w sobie tylko wiadomym miejscu ;) Bardzo polecam!Składniki:500g
mąki krupczatki250 ml kwaśnej
śmietany250g
margaryny2 łyżeczki
cukru waniliowego (klik)szczypta
soli3 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytrynyponadto:lemon
curd (klik)
lukier (odrobina
białka utarta z
cukrem pudrem)Wszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać lub wyrobić malakserem na gładkie ciasto. Ulepić kulę i odstawić do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką, rozwałkować niezbyt grubo (ok 3 mm) i foremką wycinać jajeczka.W połowie wyciętych jajeczek robimy kieliszkiem otwór i wycinamy kółeczko. Potrzebować będziemy taką samą ilośc jajeczek z otworem (góra) i bez (dół
ciasteczka).Gotowe wycięte
ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok 17-20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.Jajeczka z otworem polukrować. Na jajeczka pełne nałożyć ok 1/2-1 łyżeczki lemon
curd i rozsmarować. Przykryć jajeczkiem z otworem i skleić.Smacznego :)


