Dzisiejsza propozycja jest idealna dla niezdecydowanych ;) Ja właśnie tak miałam.... zrobię ruskie... nie może carbonarę.... albo nie jednak ruskie... eeeeee carbonarę.... I tak pożeniłam te dwa przepisy... Coś polskiego, coś włoskiego...coś pysznego :)Składniki:200g makaronu typu rurki (użyłam Om nom nom)2 średnie ugotowane ziemniaki250g białego seratwarogowego100g boczku1 duża cebula330 ml śmietany kremówki 30%3 żółtka40g parmezanusól, pieprzzioła prowansalskie100g żółtego seraMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Ziemniaki i biały ser przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć razem z cebulą. Dodać do ziemniaków i sera i dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.Żółtka roztrzepać bardzo dokładnie ze śmietaną i parmezanem. Wlać je do masy serowo-ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i ewentualnie raz jeszcze doprawić. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Wszystko przełożyć do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać tartym żółtym serem, oprószyć ziołami prowansalskimi i przykryć pokrywką lub szczelnie folią aluminiową. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać od momentu osiągnięcia temp. 200 stopni 30 minut (na ostanie 15 minut zdjąć pokrywkę). Podawać od razu.Smacznego :)