Wykonanie

"Mamo, mamo upieczesz nam drożdżówki? Ale wiesz... takie ze słodkim
serkiem jak placuszek w środku..." ;) No wobec takiej słodkiej prośby nie mogłam być obojętna.... I cóż że ja na diecie i jeść takich pyszności nie
mogę.... Dzieciom to nie przeszkadza więc i mi nie może ;) a tu tak pachnie.... no dobra... kawałeczek skubnęłam ;)Pyszne, delikatne za sprawą
serka mascarpone, z cudownie kremowym nadzieniem... pachnące
wanilią.... Robione bardzo podobnie do znanych Wam już drożdżówek
kokosowych z
serem z drobnymi zmianami ;) Z podanej porcji wyjdzie 16 szt drożdżówek :) Polecam baaaardzo :)Składniki na ciasto:570g
mąki pszennej250 ml letniego
mleka100g
masła2 kopiate łyżki
serka mascarpone2
jajka7 łyżek
cukru25g świeżych
drożdży lub 14g suszonych1 szczypta
soliDrożdże rozmieszać dokładnie z
cukrem i połową
mleka i odstawić na 15 minut.
Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym
mlekiem i
serkiem mascarpone (rózgą lub
rogalką). Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać
mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze bułeczki.Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok 1 , 5-2 godz w zależności od temperatury)Składniki na nadzienie:400g
sera twarogowegook. 125g
serka mascarpone (reszta jak została z opakowania 250g ;)1
jajko3-4 łyżki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik)2 łyżeczki
cukru waniliowego (klik)ziarenka z 1
laski wanilii (opcjonalnie)Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować malakserem na gładko.ponadto:1
jajo roztrzepane
cukier puder,
lukier lub pomada
wodna (klik)Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na pół, a następnie każdą połowę na 8 części (powinno nam wyjść 16 kawałków). Z każdego z nich uformować okrągłą bułeczkę i układać je w odstępach bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 30 minut.Następnie dłonią lub np dnem szklanki robimy płaskie wgłębienie. W każde z nich nakładamy masę
serową (można zrobić łyżką lub workiem dekoratorskim z końcówką 1M). Odstawić na ok. 5-10 minut. Następnie posmarować brzegi roztrzepanym
jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20-25 min w temp. 200 stopni na złoto. Studzić na kratce a następnie polukrować lub oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)

