Wykonanie

Chodziły za mną od dłuższego czasu drożdżówki z
serem... I nie
będę udawała, że dzieci miały na nie ochotę tylko wyjaśnijmy to sobie jasno.... ja miałam
smaka :) W lodówce znalazłam
biały ser więc postanowiłam pokombinować ;) Ciasto zrobiłam takie jak w publikowanych już wcześniej jagodziankach (klik) natomiast nadzienie to moja propozycja na dziś :) Polecam Wam bo na prawdę warto. Zniknęły błyskawicznie.... a jak pachniały.... mmmmm bajka :)Składniki na ciasto:550g
mąki pszennej250 ml letniego
mleka kokosowego lub zwykłego100g
masła2 kopiate łyżki
serka mascarpone2
jajka7 łyżek
cukru25g świeżych
drożdży lub 14g suszonych1 szczypta
soliDrożdże rozmieszać dokładnie z
cukrem i połową
mleka i odstawić na 15 minut.
Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym
mlekiem i
serkiem mascarpone (rózgą lub
rogalką). Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać
mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze bułeczki.Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.Składniki na nadzienie:500g
sera twarogowego1
jajko3-4 łyżki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
cukru waniliowegoziarenka z 1
laski wanilii1 łyżka
mascarpone1 łyżka
mleczka kokosowego (ja miałam takie gęste ale jeśli Wasze jest rzadsze to zastąpić odrobiną
syropu kokosowego)
Ser przecisnąć przez praskę 2x. Dodać pozostałe składniki i bardzo dobrze wymieszać.Składniki na
lukier:3/4 szkl.
cukru pudruodrobina gorącej
wodyCukier rozetrzeć bardzo dokładnie na gładko z
wodą.ponadto:1
jajo roztrzepane z 1 łyżką
mleka4-5 łyżek wiórek
kokosowych uprażonych na złoto na patelniWyrośnięte ciasto rozwałkować i robić bułeczki dowolnych kształtów.drożdżówki - świderki:Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować
serem i złożyć wzdłuż dłuższego
boku do góry a następnie górną część założyć na dwie pozostałe. Dzięki temu powstaną nam 3 warstwy ciasta naprzemiennie z
serem. Ciasto pokroić na paski o szerokości ok 4 cm. Powstałe paski (ok 4x13) skręcić i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok 20 minut do napuszeniadrożdżówki-różyczkiCiasto rozwałkować i wykrawać z niego kółka o średnicy ok. 13 cm (np. małą salaterką). Kółka naciąć lekko na godzinie "12", "3", "6" i "9". Na środek kółka ułożyć łyżeczką nadzienie i zakładać ciasto: góra-dół, lewy-prawy. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do napuszenia.Napuszone drożdżówki posmarować roztrzepanym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 min w temp. 190-200 stopni na złoto. Upieczone jeszcze lekko ciepłe polukrować i posypać uprażonym
kokosem.Smacznego :)




