Sernik dla wielbicieli kawy. Ekstremalnie kawowy z grubą warstwą bezowej pianki, którą możemy zastąpić czapą bitej śmietany jeśli wolimy. Jakkolwiek zdecydujemy - nie rezygnujmy z tej ostatniej warstwy, która idealnie przełamuje intensywny kawowy smak. Polecam i to baaardzo :)Składniki na spód:250g ciasteczek digestive w mlecznejczekoladzie30g miękkiego masłaTortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem zmiksować dokładnie. Masą ciasteczkową wyłożyć dokładnie spód tortownicy. Wstawić do lodówki.Składniki na masę serową:1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego40ml śmietany kremówki3 kopiate łyżki śmietany 18%3 jajka3 żółtka2 łyżki budyniu śmietankowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego5 łyżek cukru pudrumasa cappuccino:3 łyżki cappuccinośmietankowego lub czekoladowego w proszku1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejmasa espresso:7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej3 kopiate łyżeczki cukru pudru1/2 łyżki kakaoWszystkie składniki dokładnie zmiksować. Masę podzielić na trzy części (każda po ok 500ml). Jedną zostawić bez zmian, do drugiej dodać składniki cappuccino a do trzeciej składniki espresso.Tortownicę wyjąć z lodówki. Na ciasteczkowy spód wylać masę cappuccino, na to baaardzo delikatnie (najlepiej po dużej łyżce lub drewnianej łopatce) masę espresso. Ostatnia warstwa jest czysto śmietankowa.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w temp. 170 stopni.Składniki na warstwę bezową*:6 białekszczypta soli190g cukru1 łyżeczka octu1 łyżeczka budyniu waniliowego1 łyżka cappuccino w proszku*warstwę bezową można zastąpić bitą śmietaną. Wówczas sernik pieczemy 65 minut, a po wystudzeniu przed podaniem na jego wierzchu wykładamy grubą warstwę bitej śmietany (500ml) dosłodzonej wedle uznania cukrem pudrem .Białka ubić dokładnie na sztywno z solą. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie ocet i budyń. Ubić bardzo dokładnie ba sztywną lśniącą masę.Po 50 minutach pieczenia wyjmujemy sernik. Wykładamy delikatnie pianę z białek, posypujemy delikatnie cappuccino i ponownie wstawiamy do piekarnika do tej samej temperatury na 15-20 minut.Wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na noc.Smacznego :)