Wykonanie
Intensywnie
czekoladowe popękane
ciasteczka pokryte warstwą ,,śniegu”. Bardzo proste do przygotowania, idealne jako przekąska dla Świętego Mikołaja 😉

Z crincle cookies pierwszy raz spotkałam się w amerykańskich programach kulinarnych. Te klasyczne świąteczne
ciasteczka są naprawdę niezwykłe! Przepyszne, mocno
czekoladowe wnętrze okryte popękaną warstwą
cukru pudru, jakby wydobyte
spod śnieżnej lawiny. Przepis jest banalnie prosty, a obserwowanie jak kuleczki rozpływają się i pękają w piekarniku to niezłe widowisko dla najmłodszych 🤗 Składniki są bardzo proste i założę się, że macie w kuchni wszystko, czego potrzeba.Składniki
Cukier w przepisie można śmiało podmienić na
cukier trzcinowy,
ksylitol lub erytrol. Aby uzyskać efekt pękających
ciasteczek, zewnętrzna warstwa musi być zmielona na puder – podane zamienniki można po prostu zmielić na drobno w młynku do
kawy.Do tego przepisu polecam używać prawdziwego
masła (zawartość tłuszczu powyżej 82%), ponieważ mocno wpływa na smak finalnych
ciasteczek.
Mąkę pszenną można podmienić na jasną orkiszową lub w wersji bezglutenowej mieszankę w stosunku 1:1
skrobii ziemniaczanej oraz ulubionej
mąki bezglutenowej (jaglanej, kukurydzianej, ryżowej, gryczanej).Jeśli zależy nam na podbiciu
czekoladowego smaku, do masy można dodać łyżeczkę
kawy rozpuszczalnej.Co może pójść nie tak?
Kakao i/lub
cukier puder nie zostały przesianeChoć przesiewanie składników może się wydawać żmudnym i zbędnym krokiem, w przypadku substancji, które mają tendencję do zbrylania ten krok jest konieczny.
Kakao i
cukier puder często zbijają się w grudki, które mogą popsuć nasz finalny wypiek. Zwłaszcza
kakao o dość intensywnym, gorzkawym smaku powinno zostać równomiernie rozprowadzone w cieście. Jeśli natomiast obtoczymy
ciastka w zbrylonym cukrze pudrze, zewnętrzna warstwa będzie nierówna, nieestetyczna i nie będzie się trzymać na upieczonych ciastkach.Spłaszczamy
ciasteczka dłonią przed pieczeniemZe względu na dużą ilość
masła w przepisie,
ciasteczka same rozejdą się w idealny kształt podczas pieczenia. Na blaszce układamy kuleczki i nie rozpłaszczamy ich samodzielnie. Właśnie dzięki temu, że
ciasteczka rozchodzą się pod wpływem temperatury, warstwa
cukru pudru pęka i tworzy piękne, charakterystyczne wzory.
Ciasteczka są pieczone zbyt długo
Ciasteczka to jeden z wypieków, który często mocno zmienia konsystencję po wystudzeniu. Zwłaszcza
ciasteczka pieczone na prawdziwym
maśle mają tendencję do tężenia podczas studzenia. Czasem może się wydawać, że czas podany w przepisie jest zbyt krótki, bo ciacha wyjęte z piekarnika wyglądają na miękkie, lub wręcz surowe. W dobrej wierze dopiekamy je przez kolejne kilka minut, jednak po wystudzeniu efekt końcowy nie spełnia naszych oczekiwań…
Ciasteczka są twarde, suche, a nie mięciutkie i delikatne, takie jak obiecywał autor przepisu. Problem w tym, że po wyjęciu z piekarnika, wypiek trzyma temperaturę przez dobre kilka(naście) minut i nadal się ,,dopieka”. Choć temat piekarników też jest bardzo skomplikowany, mamy inne sprzęty, które są inaczej kalibrowane. Często wyświetlacze przeinaczają faktyczną temperaturę, zdarzają się nieszczelne drzwiczki lub niedziałające termostaty. Jeśli korzystamy z nowego przepisu, warto upiec kilka próbnych
ciastek i sprawdzić, czy parametry podane w przepisie pasują do naszego sprzętu.Ciasto nie jest schłodzone przez pieczeniemChłodzenie ciasta jest bardzo istotne i mocno wpływa na finalną konsystencję
ciasteczek.
Masło zaczyna się topić w temperaturze 30-35°C, więc jeśli zaraz po wymieszaniu ciasta wstawimy
ciasteczka do piekarnika, szybko stracą kształt. Rozpłyną się i
maślany tłuszcz całkowicie się rozpuści , zanim
ciasteczka zdążą się ściąć i upiec. To bardzo częsty błąd niecierpliwych kucharzy. 😉 Jeśli schłodzimy ciasto, zapewnimy
ciasteczkom więcej czasu na dojście do odpowiedniej temperatury. Dzięki temu zapewnimy sobie piękny, równy i odpowiednio wyrośnięty wypiek.Popękane
ciasteczka czekoladowe CrinclePorcje: 12-15
ciasteczek Czas: 5 min. przygotowania + 1 godzina chłodzenia + 12-15 min. pieczeniaSkładniki►
masło [100 g/ 1/2 kostki]►
jajka rozmiar L [2 sztuki]►
kakao ciemne [60 g / 6 łyżek]►
cukier puder [3-4 łyżki do obtoczenia
ciastek]PrzygotowanieDo tego przepisu potrzebne będzie miękkie
masło. Należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do przygotowania przepisu.W dużej misce utrzeć 100 g
masła ze 100 g
cukru (można podmienić
cukier kryształ na drobny
cukier do wypieków,
cukier puder lub
cukier trzcinowy).Do puszystej masy wbić 2
jajka i wymieszać do połączenia.Do mokrych składników przesiać 130 g
mąki pszennej, 60 g ciemnego
kakao i 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia. Przesianie składników jest w tym wypadku istotne –
kakao lubi się zbrylać i jeśli nie wymieszamy go z masą wystarczająco dobrze,
ciastka będą zawierały gorzkawe, nieprzyjemne grudki.Wymieszać ciasto do połączenia, przykryć miskę talerzykiem i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę (można na całą noc)Na talerzyk wysypać 3-4 łyżki
cukru pudru. Jeśli
cukier jest zbrylony, warto przesiać przez drobne sito.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kuleczki i solidnie obtaczać w pudrze. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po 12 minutach uzyskamy
ciasteczka o konsystencji przypominającej brownie, po 15 minutach urosną i będą bardziej
biszkoptowe.

Przechowywanie i mrożenie
Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu do 7 dni. Nie polecam mrożenia ze względu na zewnętrzną warstwę
cukru pudru. Jeśli chcemy przygotować
ciastka z wyprzedzeniem, surowe ciasto (szczelnie przykryte) można chłodzić w lodówce do 24 godzin przed pieczeniem.Podobne
ciasteczka na Boże NarodzenieIdealnie miękkie pierniczkiPuszyste pierniczki glazurowaneKalorie i makroskładnikiKalorie i makroskładniki na 1 z 15
ciasteczek, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.Na 1
ciasteczko136 kcal, 15 g węglowodanów, 7 g tłuszczu, 3 g
białkawartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.Jeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!Smacznego!