ßßß Cookit - przepis na Rogaliki śniadaniowe maślane z makiem i czarnuszką

Rogaliki śniadaniowe maślane z makiem i czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Czy może być coś lepszego na sobotnie lub niedzielne śniadanie niż cieplutki rogalik z masłem? Takie śniadanie można celebrować i zjadać o wiele później niż w tygodniu. Siedzenie w piżamkach całą rodzinką (włącznie z misiami) w niedzielne poranki ma swój cudowny klimat który uwielbiam :) Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na cudownie maślane rogaliki. Te z makiem świetnie będą się komponowały z dżemem - te z czarnuszką są dla wielbicieli kanapek w wersji wytrawnej ;) Przepis (z moimi zmianami) znalazłam na ChiliBite.pl Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
600g mąki pszennej
40 g drożdży świeżych
1,5 łyżeczki cukru
260g maślanki (lub pół na pół z jogurtem naturalnym)
100g ciepłej wody
100g ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
50g roztopionego masła
ponadto:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
mak do posypania
czarnuszka do posypania (polecam tę z firmy Visana)
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i mleka. Odstawić na 10-15 minut aż "ruszą". Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć na stolnicę oprószona mąką. Krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą rozpłaszczyć na okrąg dość cienko i podzielić na 6 trójkątów (tak jak pizzę). Zwijać je od najszerszej części do najwęższej formując rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut na złoto. Studzić na kratce. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/11/rogaliki-sniadaniowe-maslane-z-makiem-i.html