Wykonanie

Czy może być coś lepszego na sobotnie lub niedzielne śniadanie niż cieplutki rogalik z masłem? Takie śniadanie można celebrować i zjadać o wiele później niż w tygodniu. Siedzenie w piżamkach całą rodzinką (włącznie z misiami) w niedzielne poranki ma swój cudowny klimat który uwielbiam :) Dzisiaj chciałam się z
Wami podzielić przepisem na cudownie maślane rogaliki. Te z
makiem świetnie będą się komponowały z
dżemem - te z
czarnuszką są dla wielbicieli kanapek w wersji wytrawnej ;) Przepis (z moimi zmianami) znalazłam na ChiliBite.pl Polecam Wam baaardzo :)Składniki:600g
mąki pszennej40 g
drożdży świeżych1,5 łyżeczki
cukru260g
maślanki (lub pół na pół z
jogurtem naturalnym)100g ciepłej
wody100g ciepłego
mleka1/2 łyżeczki
soli50g roztopionego
masłaponadto:1 roztrzepane
jajko do posmarowania
mak do posypania
czarnuszka do posypania (polecam tę z firmy Visana)
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, odrobiną
mąki i
mleka. Odstawić na 10-15 minut aż "ruszą". Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć na stolnicę oprószona
mąką. Krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą rozpłaszczyć na okrąg dość cienko i podzielić na 6 trójkątów (tak jak pizzę). Zwijać je od najszerszej części do najwęższej formując rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Napuszone posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
makiem lub
czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut na złoto. Studzić na kratce. Smacznego :)


