Wykonanie

Uwielbiam
kurczaki. Jako dziecko wychowałam się na kurczakach, które dostawaliśmy od babci. Wracaliśmy ze wsi obładowani w
jajka,
śmietanę,
mleko,
kury i
kurczaki. Tak .... uważam że mam to cudowne szczęście że miałam możliwość smakowania prawdziwego jedzenia nie skażonego chemią i sztucznymi dodatkami... Dzisiaj już o nie coraz trudniej... Tragiczne jest to że w ogólnodostępnych sklepach dzisiaj mamy do dyspozycji tak fatalnej jakości
mięso, które bardzo często jest "odświeżane"i faszerowane chemią i antybiotykami... a
potem to jemy....
Kurczaki ekologiczne, to takie jak te, które pamiętam z dzieciństwa, to takie które mają się gdzie wybiegać, mają swoją grzędę, cieszą się słonkiem i trawą. Taki
kurczak by urosnąć potrzebuje więcej czasu niż ten masowo produkowany na farmach przemysłowych i nie jest karmiony sztucznymi paszami z dodatkami stymulatorów wzrostu i antybiotykami. Jakość
mięsa widać już w momencie obróbki - pięknie pachnie i nie wylewają się z niego hektolitry
wody.Dzisiaj chciałam Wam przedstawić mój sposób na
kurczaka - prosty i pyszny. Polecam Wam baaardzo, zarówno przepis jak i kupowanie ekologicznej zdrowej żywności.
Pisałam Wam kiedyś o sklepie Lokalne przysmaki i ruchu locavore (klik). Dzisiaj raz jeszcze chciałam o nim przypomnieć, bo uważam że naprawdę warto.... Jesteś tym co jesz.... Warto zadbać o to byśmy jedli zdrowo i pysznie.Składniki:1
kurczak ekologiczny (ok 2-2,2kg) (użyłam
kurczaka eko - LIMEKO)
papryka słodka (użyłam z firmy VISANA)
przyprawa warzywna domowa (klik)
rozmaryn suszony1-2 ząbki
czosnku przeciśnięte
olej rzepakowy (polecam ten z Góry Św. Wawrzyńca)
masłoponadto:1,5 kg
ziemniakówprzyprawa sezamowa do
chleba (użyłam tej z firmy VISANA)
Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Natrzeć dokładnie przeciśniętym
czosnkiem i
przyprawami zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Blaszkę natłuścić i umieścić w niej
kurczaka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp 200 stopni pod przykryciem.W tym czasie obrać i podgotować
ziemniaki w osolonej wodzie (ok 15 minut). Odcedzić i lekko przestudzić. Pokroić je w ćwiartki. Wymieszać z kilkoma łyżkami
oleju rzepakowego, posypać
przyprawą sezamową oraz
papryką słodką.Po godzinie wyjąć
kurczaka z piekarnika, dookoła niego wysypać
ziemniaki. Na wierzchu
kurczaka ułożyć kilka listków zimnego
masła i ponownie wstawić do piekarnika na 60 minut (czas zależy od wielkości
kurczaka) tym razem bez przykrycia.
Kurczaka od czasu do czasu podlewać wytopionym tłuszczem. Gdy będzie już mięciuteńki wyjąć, odczekać 10-15 minut i kroić. Podawać z ulubion ą
sałatą :) Smacznego :)


