Wykonanie
"Czego to ludzie nie wymyślą"... pomyślicie, ale jeżeli smakuje Wam
schab ze
śliwką to takimi skrzydełkami będziecie zachwyceni. Dowodem na to są moje szkraby, które spałaszowały prawie wszystkie zostawiając mi 1 biedne skrzydełko.

Składniki:6 skrzydełek z
kurczaka4 obrane
ziemniakiMarynata:mały pęczek
ziół -
rozmaryn,
tymianek,
mięta (możecie oczywiście zastąpić je suszonymi bądź gotowymi mieszankami
ziół)
przyprawy:
papryka słodka,
curry,
sól (po pół łyżeczki)zmiażdżony ząbek
czosnku1 łyżka
oleju2 łyżki powideł
Zioła drobno kroję. Dodaję
przyprawy,
czosnek,
olej mieszam to razem dodając na końcu powidła. Marynatę wylewam na opłukane i osączone skrzydełka. Marynuję minimum 1 godzinę w lodówce.Nagrzewam piekarnik do 160st. Naczynie żaroodporne smaruję łyżką
oleju układam skrzydełka oraz
ziemniaki pokrojone w grubsze słupki (1,5cm szer.). Piekę w 180 - 200 st. 1 godzinę.
Między czasie wyciągam z piekarnika i podlewam wytworzonym tłuszczem.Ps. czas pieczenia może być oczywiście krótszy zależności od piekarnika. Ja mam bez termoobiegu. Musicie sami sprawdzić widelcem czy miękkie.