Wykonanie
dziś obiad na szybko. Nie znaczy to bynajmniej, że ugotuję coś z
torebki, chociaż może nie do końca, bo podudzia będą pieczone w woreczku :)
potrzebne składniki
ziemniaki (ilość jak w przypadku podudzi),
1-2
cebule,
kilka ząbków
czosnku,
1-2 łyżki
oleju + kilka łyżek
masła,
przyprawy i
zioła jakie lubicie, ja użyłam
vegety,
słodkiej papryki,
przyprawy po
kurczaka,
majeranku i
tymianku.
Podudzia myjemy, osuszamy wrzucamy do woreczka do pieczenia.
Dodajemy obrany
czosnek i pokrojoną w ćwiartki
cebulę,
olej,
przyprawy i roztarte
zioła.
Woreczek szczelnie zamykamy. wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po około 15 minutach skręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 - 40 minut.

W tym samym czasie obieramy i gotujemy na półtwardo
ziemniaki.
Podgotowane i odcedzone
ziemniaki wysypujemy na blachę do pieczenia ciasta, na nich układamy wyjęte z woreczka podudzia,
cebulę i
czosnek, polewamy tłuszczem z
pieczenia mięsa, obsypujemy
przyprawami i roztartymi
ziołami, można dodatkowo położyć kilka łyżek
masła.

Pieczemy jeszcze 15- 30 minut w temperaturze 170 stopni, w trakcie mieszając lub potrząsając blachą, żeby
ziemniaki do niej nie przywarły.