Cudownie puszysty torcik jeżynowy, leciutki jak chmurka, nie za słodki, nie za kwaśny - w sam raz. Błyskawiczny w przygotowaniu. Posmakuje nawet tym którzy za kawą nie przepadają :) Przepis wieki temu znaleziony w gazecie "Ciasta i desery 2/2008" Polecam Wam baardzo :)Składniki na ciasto:1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki kakao4 duże jajka lub 5 średnichszczypta soli150g cukru75g maki pszennej tortowej75g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaKawę i kakao rozpuścić w 1 łyżce wrzątku, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami lodowatej wody. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać kolejno żółtka i wlać kawę. Na koniec dokładnie ale delikatnie wmieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy (26cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa krążki.Składniki na masę:1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki kakao500ml śmietany kremówki 36%2 opakowania śmietan-fix75g cukru pudru500g jeżyn (umyte i obrane)25g draży kawowych czekoladowych do dekoracji (opcjonalnie)garść listków mięty do dekoracjiKawę i kakao rozpuścić w 1 łyżce wrzątku, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zagęstniki i zmiksować raz jeszcze.1/3 śmietany odłożyć, a do pozostałej wlać kawę. Zmiksować.Na pierwszym blacie wyłożyć połowę śmietany kawowej, na to połowę śmietany czystej i połowę jeżyn. Przykryc drugim krążkiem. Wyłożyć znów śmietanękawową, na nią czystą śmietanę i znów owoce. Udekorować listkami mięty i ewentualnie kawowymi drażami. Schłodzić w lodówce.Smacznego :)