Tak - jestem kawoszem. Uwielbiam smak kawy nie tylko w filiżance, ale i we wszelkiego rodzaju deserach.... Dzisiaj zapraszam Was na obłędnie pyszną kawową panna cottę. Przepis znalazłam wielki temu na stronie Kwestia Smaku, podwoiłam tylko ilość składników na warstwę galaretki by móc bardziej delektować się smakiem kawy. Jeśli wolicie cieńszą jej warstwę można zrobić z połowy składników. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na galaretkę:1 łyżeczka żelatyny w proszku120ml gorącej wody2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejespresso4 łyżeczki cukru4 łyżeczki likieru amarettoŻelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do garnuszka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier i likier. Wymieszać i podgrzać bardzo mocno do rozpuszczenia składników. Dodać żelatynę i wymieszać dokładnie raz jeszcze. Przelać do 4 małych filiżanek lub foremek (ok. 100 ml). Wstawić do lodówki celem stężenia.Składniki na panna cottę:1 łyżeczka żelatyny w proszku125ml śmietany kremówki 30-36%125ml mleka3-4 łyżki cukru3 łyżeczki kawy rozpuszczalnejespresso1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1,5 łyżki likieru amaretto1 łyżka rumuSkładniki na sos karmelowy:5-6 krówek2-3 łyżki śmietany kremówki1 łyżeczka kawy rozpuszczalnejponadto:bita śmietana do dekoracjiKrówki rozpuścić ze śmietaną i kawą w rondelku. Chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczania i uzyskania kremowej konsystencji. Wystudzić.Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Pozostałe składniki podgrzewać w rondelku do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żelatynę i wymieszać. Przelać na wystudzone galaretkikawowe i odstawić do stężenia.Panna cottę wyjmować na talerzyki "do góry dnem". Łatwiej będzie odchodziła jeśli na kilka sekund zanurzymy foremki we wrzątku. Deser udekorować bitą śmietaną i sosem karmelowym. Smacznego :)