Wykonanie
Składniki4 porcje1 łyżeczka
żelatyny w proszku125 ml
śmietanki kremowej 30% lub 36% (płynnej, w kartoniku, UHT)125 ml pełnego
mleka3 - 4 łyżki
cukru3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej w granulkach (użyłam NescaféEspresso)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (można pominąć)1,5 łyżki
likieru Amaretto (można zastąpić
likierem kawowym)1 łyżka
rumuGalaretka z mocnego
espresso1/2 łyżeczki
żelatyny w proszku60 ml gorącej
wody1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej w granulkach (użyłam NescaféEspresso)2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
likieru Amaretto (można zastąpić
likierem kawowym)Dodatki (niekoniecznie)
bita śmietanabłyskawiczny
syrop karmelowy (podgrzać 2 łyżki
śmietanki kremowej i 1 łyżkę
mleka w rondelku, dodać pokrojoną na kawałki 1
krówkę i mieszać aż całkowicie się roztopi).Przygotowanie
Galaretka z mocnego
espresso:
żelatynę zalać 1 łyżką zimnej
wody i odstawić na 5 minut. Do garnuszka wlać gorącą
wodę, dodać
kawę,
cukier i
likier Amaretto. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczoną
żelatynę. Mieszać przez minutę, aż cała
żelatyna się rozpuści. Ostudzić i przelać do 4 małych filiżanek (każda po około 80 ml - 1/3 szklanki). Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce na około 30 - 60 minut do stężenia.Kawowa panna cotta:
żelatynę zalać 1 łyżką zimnej
wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać
śmietankę kremową i
mleko, dodać
cukier,
kawę, ekstrakt z
wanilii,
Amaretto i
rum. Mieszając podgrzewać aż
cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać namoczoną
żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.Przykryć i odstawić na 5 minut, następnie przelać do filiżanek na warstwę zastygniętej
galaretki espresso. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub na całą noc.Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na chwilę do gorącej
wody, następnie włożyć ostrze noża w przestrzeń pomiędzy kremem a filiżanką i delikatnie poruszyć nożem. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać. Można udekorować
bitą śmietaną, a na talerzyku wylać
syrop karmelowy (dodatki te nie są jednak konieczne).WskazówkiMożna pominąć
alkohol (
likier Amaretto i
rum).
