ßßß Cookit - przepis na Panna cotta kawowa

Panna cotta kawowa

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na deser pochodzący z północnych Włoch, czyli panna cotta. Do jego wykonania w wersji kawowej skusiło mnie moje zamiłowanie do kawy, otóż jestem z tych osób co to lubią wszystko co kawowe, albo choćby przypominające kawowe. Kawę dodaję do ciast, ciastek, lodów itd. jeśli już wybieram cukierki to też najchętniej jadłabym na okrągło kawowe.... podsumowując panna cotta też musiała być kawowa. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu deser okazał się trafnym pomysłem, jest po prostu pyszny!
Miałam mały problem (widoczny zresztą na zdjęciach) z wyłożeniem deseru z naczynka, jednak po kilku próbach w końcu ujrzał światło dzienne;)
Składniki (na każdą jedną porcję)
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
125 ml śmietanki 30%
50 ml mleka
50 ml wody
Sposób:
Żelatynę w garnku zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, zacząć podgrzewać, mieszając do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać kawę, cukier, śmietanę i mleko. Gdy wszystkie składniki się połączą całość wlać do naczynka, po ostudzeniu wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Aby ułatwić wyłożenie deseru do góry dnem na talerzyk, należy zanurzyć naczynko na sekundę w gorącej wodzie. Deser podawać z bitą śmietaną, musem owocowym, likierem bądź karmelem.
Przepis z którego czerpałam inspiracje jest TUTAJ
Pochodzi z bloga poszukiwaniasmaku.blogspot.com . Serdecznie polecam;)
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2012/11/panna-cotta-kawowa.html