ßßß Cookit - przepis na oszukana kawa

oszukana kawa

nazwa

Wykonanie

Jak wiecie dziś mamy pierwszy kwietnia, czyli dzień, w którym wszyscy robimy sobie psikusy. W kulinarnej blogosferze częstymi "żartami" jest wrzucana przez autorów informacja o tym, że zamykają bloga, czy też, że otwierają swoja knajpę. W zeszłym roku nie byłem zbyt oryginalny i też miałem zamykać swoją krainę. W zasadzie niewiele osób się nabrało. Nic dziwnego. Żart mało wyszukany i na ostatnią chwilę. W tym roku zamiast zmyślania historyjek postanowiłem przygotować prosty deser dla smakoszy kawy, którzy mogą się nieźle nabrać. Zapewne domyślacie się na czym polega cały patent. Deser jest prosty, a ponadto do jego wykonania użyjecie trzech podstawowych składników, które z pewnością macie w domu. Zatem do dzieła! :)
składniki na 2 porcje
warstwa mleczna:
120 ml mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Mleko oraz cukier podgrzewać w rondelku do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i odstawić na 5-10 minut do przestudzenia. Otrzymaną miksturę spienić spieniaczem do mleka lub przy pomocy miksera, a następnie przełożyć po 1/4 na dno szklanek i wstawić do zamrażarki aż stężeje. Resztę mleka odstawić. W tym czasie przygotować warstwę kawową.
warstwa kawowa:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
280 ml kremówki 30%
280 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Mleko oraz kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać. Dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wystudzenia na ok. 20 minut. Kiedy mikstura przestygnie przełożyć ją (ostrożnie, po 1 łyżce) na stężałe mleko w szklankach. Ponownie wstawić do zamrażarki aż stężeje (ok. 15 minut). Jeśli pozostałe, spienione mleko stężało, podgrzać je lekko do rozpuszczenia, ponownie spienić i przełożyć na wierzch każdej szklanki. Schłodzić do stężenia. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/04/oszukana-kawa.html