Wykonanie
Panna cotta to jeden z najpyszniejszych deserów jakie znam. Jest kremowa i bardzo delikatna, a dodatek
kawy i
wanilii nadaje jej wyjątkowego charakteru. Ten deser
rodem z Włoch zadomowił się u nas na dobre. Jeśli chcielibyście spróbować wersję
waniliową z musem
truskawkowym polecam Wam mój przepis, który znajdziecie tutaj . Polecam także świetną piegowatą tartę panna cottę mojego pomysłu.

Składniki:400 ml
śmietany 30%150 ml
mleka 3,2 %4 łyżeczki drobnej
kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej
wody5 łyżek
cukru1
laska wanilii5 łyżecz ek
żelatyny + 1 łyżka gorącej
wody
Śmietankę z
mlekiem przelać do rondla dodać miąższ z
wanilii i pusty strąk, oraz
cukier. Podgrzać mieszając, ale nie doprowadzając co wrzenia. Zdjąć z ognia i usunąć strąk
wanilii.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej
wody. Dodać do
śmietany z
mlekiem.
Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej
wody, wymieszać do rozpuszczenia i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Panna cottę przestudzić i przelać do silikonowych foremek lub małych filiżanek. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem zamoczyć naczynie w ciepłej wodzie, aby łatwiej było wyciągnąć deser. Smacznego!