Wykonanie
Tego cuda nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym
stole. Przygotowuję je raz na rok, rozpoczynając jednocześnie
serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych łyżeczką, zimnych, szybkich i bez pieczenia.Ten deser przygotowuje się z dosłownie kilku składników:
śmietany (i /lub
mleka),
cukru,
wanilii i
żelatyny. Ma niezwylke kremową strukturę i delikatny
śmietankowy smak. Jedyną sztuczką jest dobranie odpowiednich proporcji
żelatyny. Idealna panna cotta ma być kremowa i delikatnie rozpływać się w ustach, ale jednocześnie powinna trzymać pion. Nie może być za mocno ścięta, bo bedzie gumowata, ani zbyt rozlewająca się. Z reguły na 500 ml płynu dodaje się 6 g
żelatyny, tj 3 listki. Aby “wycyrklować” ulubioną konsystencję Waszej panna cotta, zachęcam do eksperymentów z
żelatyną i niewielką ilością
śmietany i
mleka. Wtedy na pewno dojdziecie do perfekcyjnej, kremowej i subtelnej cotty) Dla pewności można ją schłodzić w szklaneczkach, nie będziecie musieli obawiać się czy wyjęta z pojemniczka się nie rozjedzie.Z reguły panna cotta podawana jest ze świeżymi
owocami lub ciepłymi owocowymi musami, świetnie smakuje z
kremem czekoladowym, karmelem,
orzechami lub
pistacjami. Jest wykwintnym zwieńczeniem posiłku, można, ba, nawet trzeba ją przygotować wcześniej, jest efektowna w podaniu i nieziemska w smaku.Tym razem użyłam silikonowej formy o pojemności 1 , 4 lt. Oczywiście trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje w przypadku naczynia o mniejszej pojemności.
Składniki na formę silikonową 1,4lt:1 lt
śmietany kremówki (30%)400 ml pełnego
mleka150 g
cukru1/2 laski wanilii/
cukier z prawdziwą
wanilią10
płatków żelatyny każdy po 2 g.2 łyżki
rumu( pominęłam)Mus :500 g
truskawek3 łyżki
cukruPłatki żelatyny zalewamy zimną
wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut.
Śmietanę wraz z
mlekiem wlewamy do rondelka, dodajemy
cukier.
Wanilię nacinamy wzdłuż i nożem skrobiemy nasionka. Dodajemy je do
śmietany. Ja miałam użyć domowego
cukru z
wanilią, ale … zapomniałam)Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy mieszając, aby
cukier się rozpuścił. Nie powinniśmy dopuścić do zagotowania
śmietanki, wystarczy tylko bardzo mocno podgrzać. Ja pomogłam sobie termometrem i zdjęłam z palnika przy temp. 90 °C.
Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo wrzucamy do gorącej
śmietanki, mieszamy, aby dobrze się rozpuściły. Przelewamy do uprzednio przygotowanych pojemniczków, foremek, szklanek czy pojedynczej formy. Świetnie sprawdzają się formy silikonowe. Wstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia.
Przed podaniem przygotowujemy mus
truskawkowy.
Truskawki szybko płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy szypuki, kroimy na ćwiartki i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Przekładamy do blendera (zostawiamy parę kawałków do dekoracji) i miksujemy na mus.
*W przypadku
żelatyny w proszku należy zalać ją kilkoma łyżkami zimnej
wody i odstawić do napęcznienia. Po napęcznieniu, wlewamy odrobinę gorącej
śmietanki i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą
żelatynę dodajemy do gorącej
śmietanki. Następnie postępujemy jak wyżej.