Wykonanie
Ostatnio zobaczyłam ten deser w australijskim MasterChef Junior i oszalałam na jego punkcie. Od razu wiedziałam że muszę go zrobić. Dzisiaj i on doczekał się na swoją kolej.... Coś pysznego..... Cudowna mięciuteńka
gruszka oblana
żurawinowym syropem pięknie pachnącym
cynamonem i
anyżem..... chrupiące
ciasteczko.... i cudownie aksamitny
waniliowy krem.... Musicie to zrobić.... Musicie sami się przekonać jakie to jest pyszne..... Polecam wam baaardzo :)Składniki na
syrop:750 ml
soku żurawinowego*125 ml
różowego wina60g
cukru3 gwiazdki
anyżu2 laski
cynamonu2 twarde
gruszki z ogonkamipapier do pieczenia*jeśli nie mamy
soku żurawinowego może być ok. 700ml
napoju żurawinowego+50ml
syropu żurawinowego lub
żurawinowo-
malinowego. Należy jednak wówczas zmniejszyć ilość
cukru do ok 50gZ papieru do pieczenia wyciąć okrąg o średnicy troszkę większej niż średnica garnka.
Gruszki obrać. Środek delikatnie wydrążyć usuwając pestki i włókna. Uważać by nie uszkodzić
gruszki. Najlepiej robić to łyżeczką do melona/arbuza. Składniki zalewy zagotować. Zmniejszyć ogień. Do gotującej się zalewy wsadzić delikatnie
gruszki (mają być całe zanurzone), wierzch przykryć papierem do pieczenia uszczelniając górę garnka i przykryć pokrywką. Końcówki papieru mogą wystawać poza obręb garnka jednak uważać by ogień był mały i nie wystawał na boki i nie przypalił papieru. Gotować pod przykryciem ok 35-40 minut. Sprawdzić po tym czasie nakłuwając w najgrubszej części
gruszki patyczkiem czy jest miękka. Delikatnie (!) nie uszkadzając
gruszki wyjąć ją i od razu postawić (nie kłaść
bokiem, gdyż łatwo się odkształci przy stygnięciu). Wystudzić.Z
wywaru odlać i odcedzić 200 ml, przełożyć
cynamon i
anyż i gotować ok 5-7 minut aż zgęstnieje.65g
masła65g
cukru pudru65g
mąki tortowej2
białkaWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić malakserem na gładko. Wstawić do lodówki na 5 min.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia szprycą z płaską końcówką wyciskać masę i rozsmarować cieńko w kształcie trójkąta o wymiarach podstawy ok. 3-4 cm i wysokości ok 15-20cm (wyjdzie nam kilka sztuk). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 5-6 minut w temp 180 stopni do momentu aż zrobią się lekko złote po brzegach. Teraz postępujemy bardzo szybko (!) Wyjmujemy blachę,
ciasteczko szybko (!) przekładamy na coś o lekko okrągłym kształcie (np. wałek) tak by końcówka
ciasteczka się wygięła. Uwaga
ciasteczka szybko wystygają. Wystudzone się nie wygną ale zaczną się łamać. Pozostawić na wałku do całkowitego wystygnięcia.Składniki na krem:1
laska wanilii1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik)1 łyżeczka
cukru pudru80 ml kremówki160g
serka mascarponeŚmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i jeszcze chwilę ubijać.
Serek mascarpone zmiksować dodając ziarenka
wanilii i ekstrakt. Do
serka dodawać powoli
śmietanę i lekko zmiksować. Schłodzić.Na półmisku postawić
gruszkę, obok położyć krem
waniliowy i wbić w niego
ciasteczko jak żagiel ;)
Syrop żurawinowy do polewania
gruszki podać również na półmisku w osobnym naczyńku. Udekorować gwiazdką
anyżu i
laską wanilii (tymi z zalewy). Smacznego :)