Wykonanie
Oj tak, to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów jakie
jadłam. Uwielbiam chrupiącą kruszonkę i miękkie rozpływające się w ustach
owoce. Tym razem crumble jesienne, bo z
jabłkami i
gruszkami z niewielkim dodatkiem mrożonych
jagód, na która akurat miałam ochotę. Znikło w mig, bo tak pachniało, że zwabiło do kuchni moich przeżuwaczy krótkodystansowych :)
![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2012_slash_10_slash_crumble-jesienne-z-migdaami/l/-2066338510.jpg)
Składniki (na 4 kokilki):2 średnie
jabłka1 duża
gruszka2 łyżki mrożonych
jagód (opcjonalnie)Kruszonka:200 g
mąki100 g zimnego
masła100 gram
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
cukru z
waniliąDodatkowo:1 łyżeczka
masła (do wysmarowania foremek)4 łyżki
płatków migdałowych![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2012_slash_10_slash_crumble-jesienne-z-migdaami/l/-1560376955.jpg)
![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2012_slash_10_slash_crumble-jesienne-z-migdaami/l/-443660955.jpg)
Jabłka i
gruszki obrać i pokroić w grube plastry. Foremki do zapiekania wysmarować
masłem i ułożyć w nich pokrojone
owoce do 2/3 wysokości. Można dosypać po 1/2 łyżki
jagód. Z
mąki, zimnego
masła,
cukru oraz
cynamonu i
cukru z
wanilią zagnieść kruszonkę.
Owoce obsypać kruszonką i posypać
płatkami migdałowymi. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podawać na gorąco z kleksem gęstej
śmietany lub
jogurtu. Smacznego!