Wykonanie

Cudownie pachnący, mięciuteńki i aromatyczny... Jeśli lubicie smaki
serowo-
cebulowo-
czosnkowe gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Znalazłam go u Kasi na blogu " Gotuję bo lubię " odrobinkę zmieniłam farsz stosownie do tego co miałam i tak powstała dzisiejsza propozycja.Chlebuś cudownie smakuje odrywany po kawałeczku jeszcze ciepły. Idealnie się sprawdził również już po wystygnięciu, pokrojony na kromeczki i zapieczony jako mini-zapiekanki. Polecam Wam baaardzoSkładniki na ciasto:3 szkl.
mąki pszennej1 opakowanie suchych
drożdży (7g)4 łyżki roztopionego
masła250 ml letniego
mleka2
jajka1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruSkładniki na farsz:ok.100g stopionego
masłazioła prowansalskie (suszone)ok. 1 łyżki zielonej
pietruszki (świeża posiekana)6 ząbków
czosnku (przeciśnięte)2 łyżki
prażonej cebulki1/2 szkl tartego
parmezanu i odrobina tartej
mozzarelliok. 2 łyżki posiekanego
szczypiorkuWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone
masło i wyrabiamy raz jeszcze. Ciasto powinno być elastyczne, więc w razie potrzeby leciutko podsypujemy
mąką. Ciasto odstawiamy w naoliwionej misce pod przykryciem do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy obficie stopionym
masłem i posypujemy wszystkimi składnikami. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 10-11 cm i nakładamy jeden na drugi. Powstały pas kroimy w kostkę o dł. ok 12 cm. i układamy je na sobie a następnie przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x12). Można też kolejne kostki przenosić i układać je pionowo w blaszce (stawiamy na sztorc tak by farsz i ciasto układały się naprzemiennie tworząc plastry).Wierzch posypujemy resztą
parmezanu i tym co opadło przy przenoszeniu do blaszki. Chlebek odstawiamy na ok 20-25 min do napuszenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni aż się ładnie zarumieni. Smacznego :)



