ßßß Cookit - przepis na Odrywany chlebek serowo-cebulowy

Odrywany chlebek serowo-cebulowy

nazwa

Wykonanie

Cudownie pachnący, mięciuteńki i aromatyczny... Jeśli lubicie smaki serowo-cebulowo-czosnkowe gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Znalazłam go u Kasi na blogu " Gotuję bo lubię " odrobinkę zmieniłam farsz stosownie do tego co miałam i tak powstała dzisiejsza propozycja.
Chlebuś cudownie smakuje odrywany po kawałeczku jeszcze ciepły. Idealnie się sprawdził również już po wystygnięciu, pokrojony na kromeczki i zapieczony jako mini-zapiekanki. Polecam Wam baaardzo
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
4 łyżki roztopionego masła
250 ml letniego mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Składniki na farsz:
ok.100g stopionego masła
zioła prowansalskie (suszone)
ok. 1 łyżki zielonej pietruszki (świeża posiekana)
6 ząbków czosnku (przeciśnięte)
2 łyżki prażonej cebulki
1/2 szkl tartego parmezanu i odrobina tartej mozzarelli
ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy raz jeszcze. Ciasto powinno być elastyczne, więc w razie potrzeby leciutko podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy w naoliwionej misce pod przykryciem do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy obficie stopionym masłem i posypujemy wszystkimi składnikami. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 10-11 cm i nakładamy jeden na drugi. Powstały pas kroimy w kostkę o dł. ok 12 cm. i układamy je na sobie a następnie przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x12). Można też kolejne kostki przenosić i układać je pionowo w blaszce (stawiamy na sztorc tak by farsz i ciasto układały się naprzemiennie tworząc plastry).
Wierzch posypujemy resztą parmezanu i tym co opadło przy przenoszeniu do blaszki. Chlebek odstawiamy na ok 20-25 min do napuszenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni aż się ładnie zarumieni. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/11/odrywany-chlebek-serowo-cebulowy.html