Wykonanie
Młoda kapustka to coś na co czekam z niecierpliwością cały rok :) Uwielbiam ją koniecznie z dużą ilością
koperku :) W ciągu roku też ją gotuje, ale wówczas pojawia się na moim
stole w wersji bardziej sycącej tj z dodatkiem
śmietany i
mąki oraz odrobiny
octu tak jak tutaj (klik) Wiosenna
młoda kapustka jest jednak sama w sobie tak pyszna, że nie wymaga szczególnie wielu zabiegów by i tak zachwycać smakiem. Ja robię ja w najprostszy z możliwych sposobów. Polecam wam baaardzo ;)Składniki:1 główka
młodej kapusty2
cebulepęczek
koperkuoliwa do podsmażeniaok 500 ml
bulionu np drobiowego
sól,
pieprzKapustę poszatkować.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na
oliwie.
Kapustę zalać
bulionem i gotować ok 20 min do miękkości (Najpierw chwile pod przykryciem a następnie bez -
bulion powinien się wygotować w tym czasie). Do
kapusty dodać podsmażoną
cebulę. Doprawić
sola i
pieprzem a na koniec dodać pokrojony
koperek. :) Jeśli ktoś lubi bardziej treściwą to można dodać odrobinę
śmietany i zaprawić ja
mąką, jednak tak jak napisałam.... ja najbardziej lubię ją w takiej prostej wersji :) Smacznego :)