5 plastrów schabu330 g śmietany 12%pęczek koperku1 cebula1 ząbek czosnkupieprz, sólok 150 ml bulionuoliwa do smażeniaSchab przyprawiamy pieprzem i solą, obsmażamy na rozgrzanej patelni ok. 5 sekund z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy niewielka ilością bulionu. Na plastrach mięsa układamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Całość przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 30-40 minut.Kiedy mięso będzie gotowe możemy przygotować sos. Wywar z duszonego mięsa mieszamy w garnku ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do garnka mięso i gotujemy na małym ogniu w sosie ok. 15 minut. Garnka nie przykrywamy, aby sos zgęstniał.Schab w sosie śmietanowokoperkowym gotowy. Możemy go podawać z ziemniakami i mizerią.