ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie śmietanowo koperkowym

Schab w sosie śmietanowo koperkowym

nazwa

Wykonanie

5 plastrów schabu
330 g śmietany 12%
pęczek koperku
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
ok 150 ml bulionu
oliwa do smażenia
Schab przyprawiamy pieprzem i solą, obsmażamy na rozgrzanej patelni ok. 5 sekund z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy niewielka ilością bulionu. Na plastrach mięsa układamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Całość przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 30-40 minut.
Kiedy mięso będzie gotowe możemy przygotować sos. Wywar z duszonego mięsa mieszamy w garnku ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do garnka mięso i gotujemy na małym ogniu w sosie ok. 15 minut. Garnka nie przykrywamy, aby sos zgęstniał.
Schab w sosie śmietanowo koperkowym gotowy. Możemy go podawać z ziemniakami i mizerią.
Źródło:http://smacznieikolorowo.blogspot.com/2013/11/schab-w-sosie-smietanowo-koperkowym_26.html