Wykonanie

Smak
jabłkowo miętowy jest bardzo lubiany przez moje dzieci. Postanowiłam więc uczynić z niego punkt wyjścia do stworzenia babki specjalnie dla nich :) Do mojej ulubionej babki majonezowej dodałam
jabłka i wyszło przepysznie. Babka jest wilgotna, mięciuteńka i puchata. Jedyne nad czym muszę popracować to kolor, który raczej nie zachwyca ;) Warstwy się zmieszały. Pierwotnie do części "miętowej" zamierzałam dodać listki
mięty ale jak juz zdecydowałam się zrobić babkę to okazało się że listków brak ;) Spróbuję więc innym razem :) A tymczasem zapraszam na pyszną babkę :)Składniki:1/2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl,
maki ziemniaczanej1 szkl
cukru4
jajka1/3 szkl.
majonezu (ok 2 kopiate łyżki)2 łyżeczki
proszku do pieczenia.2
jabłka2 łyżki
syropu miętowego1 łyżka
syropu green appleponadto:
lukierkandyzowana
skórka cytrynowakokos zabarwiony na zielonoObydwie
mąki,
proszek do pieczenia,
jajka,
majonez i
cukier bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dać starte na grubej tarce
jabłka (wcześniej odciśnięte na sitku) oraz
syrop jabłkowy, a do drugiej dodać
syrop miętowy i kroplę zielonego barwnika. Ciasto wlewać naprzemiennie do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-50 min w 180 stopniach do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu chwilkę pozostawić w formie, a następnie delikatnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzona babkę polać lukrem i posypać kandyzowaną
skórka cytrynową oraz zielonym
kokosem.Smacznego :)

