Pyszne ciasto. Dwa kruche placki z dodatkiem bezy, przełożone delikatnym kremem budyniowym. Całość przełamana odrobiną dżemu porzeczkowego. To ciasto to już klasyka... Przepisów na nie jest masa... Są takie gdzie masa bezowa wykładana jest od razu na surowy spód i całość jest pieczona. Ten przepis zakłada że bezę wykładamy na lekko podpieczone placki i tylko ją dopiekamy. Dzięki temu beza ma ładny kształt i nie jest taka "plaskata" cytując moje dzieci ;) Przepis ze strony Kwestia Smaku z drobnymi zmianami. Polecam :)Składniki:kruche spody:2 szkl. mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia16g cukru waniliowego1/2 szkl. cukru pudru200g margaryny lub masła4 żółtka1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczkiMąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder i masło. Całość dokładnie posiekać. Zrobić wgłębienie i kolejno wbijac żółtka. Bardzo dokładnie zagnieść. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na min. 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę (23X33) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód połową ciasta. Piekarnik nagrzać do 175 stopni i wstawić blaszkę. Piec 15-20 minut. Wyjąć i jeszcze ciepły placek posmarować dżemem porzeczkowym a na to wyłożyć połowę masy bezowej. Posypać orzechami lub płatkami migdałów i wstawić ponownie do piekarnika na 15-20 minut (tym razem 150 stopni i funkcja termoobiegu).Identycznie upiec drugiego placka. Wystudzić.masa bezowa:6 białekszczypta soli2 szkl. cukru pudru1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałówBiałka ubic na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier a na koniec skrobię ziemniaczaną. Masa ma być lśniąca i bardzo gęsta.masa budyniowa:1/2 l. mleka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej16g cukru waniliowego2 żółtka250g masła roślinnego lub masła1 łyżka cukruOdlać 1/2 szkl. mleka i wymieszać bardzo dokładnie z pozostałymi składnikami (wymieszane mąki, cukry i żółtka). Resztę mleka zagotować. Dokładnie rozmieszane składniki wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń nie przerywając miksowania. Dokładnie utrzeć. Odstawić.Placki przełożyć kremem budyniowym i schłodzić. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego :)