ßßß Cookit - przepis na Duszone pałki kurczaka z tymiankiem i rozmarynem

Duszone pałki kurczaka z tymiankiem i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Ulubiony sposób na kurczaka na szybko :) Robię w ten sposób zarówno pałki jak i udka. Kurczak wychodzi idealnie mięciuteńki, rozpływający się w ustach. I sporą zaletą jest że "robi się sam" :) Najlepszego kurczaka przyrządzanego w ten sposób robi jednak moja mama :) Mimo, że przepis ten sam to nigdy nie wyszedł mi tak jak jej :) Polecam baaaardzo :)
Składniki:
12 pałek kurczaka
papryka słodka
czosnek granulowany
przyprawa warzywna uniwersalna
rozmaryn
tymianek
odrobina oliwy
woda
Pałki kurczaka umyć, osuszyć i dobrze natrzeć, przyprawą warzywną, papryką i czosnkiem. W dużym rondlu szybko obsmażyć je ze wszystkich stron na maleńkiej ilości oliwy. Podsmażone posypać tymiankiem i rozmarynem, a następnie podlać wodą do ok. 1/3-1/2 wysokości. Przykryć i dusić ok 40 min do miękkości (sprawdzić co jakis czas czy woda się nie wygotowała całkiem i ewentualnie dolać). Po uduszeniu powinien zostać pyszny sosik :)
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/duszone-paki-kurczaka-z-tymiankiem-i.html