Wykonanie

Pierwszy raz sięgnęłam po orkisz. Ciasto przepyszne w smaku. Idealne słodko - kwaśne. Ja nie miałam
mąki orkiszowj tylko ziarno orkiszowe, które zmieliłam i chyba dałam go za dużo, bo spód wyszedł trochę twardy ;) Na drugi dzień już było zdecydowanie lepsze. Następnym razem muszę koniecznie zrobić dokładnie z
mąki orkiszowej bo przepis jest świetny :) Znaleziony na blogu "Moje wypieki"Polecam :)Składniki na ciasto :2 szkl.
mąki razowej orkiszowej4
żółtka (
białka odłożyć, będą potrzebne później)200g zimnego
masła1/3 szkl
cukru pudru1 łyżka zimnej
wodyWszystkie składniki wyrobić bardzo dokładnie w malaserze. Podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki.Składniki na nadzienie:700g
rabarbaru400g
jabłek1/2-2/3 szkl.
brązowego cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cynamonu lub
przyprawy do piernika1 łyżka
bułki tartejRabarbar obrac i pokroić na grube plastry. Wrzucić do rondla z grubym dnem, zasypać
cukrem, dodać
cynamon. Wymieszać i doprowadzic do wrzenia. Gotować bez przykrycia do odparowania większości soku (ok. 20 min). Po tym czasie posypać
mąką ziemniaczaną (przez sitko by nie zrobiły się grudki). Wymieszać. Zdjąć z palnika i przestudzić
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i wymieszać z przestudzonym
rabarbarem.Tortownicę o średnicy 25cm natłuścić i wysypać lekko
kaszą manną. Wyłożyć na spód i boki do wysokości ok. 3cm większą część ciasta. Posypać
bułka tartą. Na to wyłożyć masę
rabarbarowo -
jabłkową.Składniki na pianę:4
białka1/2 szkl.
cukru pudruszczypta
soliBiałka ubić na sztywno dosypując po łyżce
cukru pudru.Ubitą pianę wyłożyć na masę
rabarbarowo -
jabłkową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.Piec w temp. ok. 190 stopni przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylic drzwiczki. Wystudzić. Podawać oprószone
cukrem pudrem i/lub z
bita śmietanąSmacznego :)
