ßßß
Składniki:1 szkl mąki pszennej1 łyżka cukru pudrupół kostki zimnego masłaszczypta soli1 żółtko1 łyżka zimnej wody6 jabłek1 łyżka masła1/2 łyżeczki cynamonu2 zmielone goździkiszczypta mielonego ziela angielskiego2 łyżki brązowego cukru1 łyżka bułki tartej (jeśli jabłka będą zbyt wilgotne)płatki migdałówbiałkoszczypta grubego cukruPrzygotowanie:Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko, cukier, sól i wodę. Wyrobić szybko ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć je na pół godziny w chłodne miejsce.Jabłka obrać, pokroić na grube kawałki i włożyć na patelnię. Dodać masło, cukier i przyprawy, wymieszać i dusić przez 10 minut na małym ogniu. Następnie powstałe nadzienie lekko przestudzić.Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 25-26cm, na środku wyłożyć jabłka i zawinąć brzegi do środka. Jeśli jabłka są dosyć rzadkie należy posypać ciasto bułką tartą, w miejscu, na którym będzie leżało nadzienie. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałów.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut, do zarumienienia się ciasta.Podawać lekko przestudzone.
Smacznego :)