ßßß
Opis : W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować przyprawę do piernika. Zakupiłam moździeż, zgromadziłam przyprawy i przystąpiłam do pracy. Już na samym początku miłą nagrodą podczas przygotowania był zapach rozchodzący sie dosłownie po całym domu, ponieważ przyprawa korzenna własnej roboty jest kilkakrotnie bardziej aromatyczna niż ta kupiona w sklepie, więc można się również domyślić, że także bardziej wydajna. Czasami zdarzało mi sie używać przyprawy korzennej o gorszej jakości i z zaskoczeniem dosypywałam kolejną jej porcję i kolejna i kolejną... W tym przypadku standardowe 20 g, które mieści się w paczce sklepowej w naszym przypadku będzie stanowiło mniejszą ilość. Poza tym taka domowa przyprawa nie zawiera w składzie cukru ani mąki, bo jaki jest tego sens ... trzeba by zapytać producentów przypraw, które są dostępne na naszym rynku.Polecam gorąco.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : ok. 60 g przyprawySkładniki :2-3 gwiazdki anyżu1 łyżeczka owoców kardamonu2 łyżeczki goździków całych1 łyżeczka pieprzu czarnegook. 6 łyżeczek mielonego cynamonu1,5 łyżeczki ziela angielskiego3 łyżeczki suszonego mielonego imbiru1,5 łyżeczki mielonej kolendry3 łyżeczki gałki muszkatołowej2-3 łyżeczki startej suszonej skórki cytrynyPrzygotowanie :Gwiazdki anyżu oraz kardamonu należy potraktować czymś ciężkim (np. pałką z moździeża) i wydobyć z nich nasiona.Całą reszte składników należy utrzeć na pył i wymieszać.Trzymać w zamknietym szczelnie słoiczku, aby przyprawa nie wywietrzała.Używac mniej niz przyprawy sklepowej, a mianowicie ok. 15 g na 0,5 kg mąki (w razie potrzeby ilość zmniejszyć lub zwiększyć w zalezności od upodobań).