Wykonanie

Opis : W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować
przyprawę do piernika. Zakupiłam moździeż, zgromadziłam
przyprawy i przystąpiłam do pracy. Już na samym początku miłą nagrodą podczas przygotowania był zapach rozchodzący sie dosłownie po całym domu, ponieważ
przyprawa korzenna własnej roboty jest kilkakrotnie bardziej aromatyczna niż ta kupiona w sklepie, więc można się również domyślić, że także bardziej wydajna. Czasami zdarzało mi sie używać
przyprawy korzennej o gorszej jakości i z zaskoczeniem dosypywałam kolejną jej porcję i kolejna i kolejną... W tym przypadku standardowe 20 g, które
mieści się w paczce sklepowej w naszym przypadku będzie stanowiło mniejszą ilość. Poza tym taka domowa
przyprawa nie zawiera w składzie
cukru ani
mąki, bo jaki jest tego sens ... trzeba by zapytać producentów przypraw, które są dostępne na naszym rynku.Polecam gorąco.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : ok. 60 g
przyprawySkładniki :2-3 gwiazdki
anyżu1 łyżeczka
owoców kardamonu2 łyżeczki
goździków całych1 łyżeczka
pieprzu czarnegook. 6 łyżeczek mielonego
cynamonu1,5 łyżeczki
ziela angielskiego3 łyżeczki suszonego mielonego
imbiru1,5 łyżeczki mielonej
kolendry3 łyżeczki
gałki muszkatołowej2-3 łyżeczki startej suszonej
skórki cytrynyPrzygotowanie :Gwiazdki
anyżu oraz
kardamonu należy potraktować czymś ciężkim (np. pałką z moździeża) i wydobyć z nich nasiona.Całą reszte składników należy utrzeć na pył i wymieszać.Trzymać w zamknietym szczelnie słoiczku, aby
przyprawa nie wywietrzała.Używac mniej niz
przyprawy sklepowej, a mianowicie ok. 15 g na 0,5 kg
mąki (w razie potrzeby ilość zmniejszyć lub zwiększyć w zalezności od upodobań).