Wykonanie
Opis :
Śledzie w zalewie octowej to baza do wielu przekąsek ze
śledziami w roli głównej. Gdy wykonacie
śledzia w wersji podstawowej z tego przepisu, możecie przystąpić do dalszych przygotowań przekąski/dania, na które macie ochotę. Istnieją różne sposoby przygotowań takiego
śledzia i na pewno znacie ich więcej, ale ja wymienię kilka : np. odsączenie go z zalewy i wymieszanie ze
śmietaną,
majonezem lub mix
śmietany i
majonezu - w każdej wersji można dodać jabłko/ogórka kiszonego lub
korniszona; odsączenie z zalewy i wymieszanie z
majonezem i
musztardą; odsączenie z zalewy i dodanie
ogórka kiszonego/korniszona oraz
oleju lub
oliwy; pozostawienie zalewy i dodanie samej
śmietany (uzyskamy taką polewkę, którą nazywano często "Ślepe
śledzie" i podajemy z połówkami ugotowanych
ziemniaków - to moja ulubiona wersja, do której mam duży sentyment, gdyż pamiętam jak przygotowywała ją moja babcia.Pochodzenie : przepis dostałam od mamyIlość : ponad 1 litrowy słoikSkładniki Na Zalewę Z
Cebulą :2 średnie
cebule1,5 szkl.
wody8 łyżeczek
octu spirytusowego (każda po 5 ml)1 płaska łyżeczka
soliponad 0,5 płaskiej łyżki
cukru4
ziela angielskie4
liście laurowe0,5 łyżeczki ziaren
gorczycy (opcjonalnie)6 ziaren
pieprzuSkładniki Podstawowe :0,5 kg
śledzi matiasówwoda do zalania
śledziPrzygotowanie :
Cebule pokroić w piórka.Wszystkie składniki na zalewę z wyjątkiem
cebuli umieścić w garnuszku.Zagotować.Gotować ok. 5 min.Po tym czasie dodać
cebulę.Gotować 1-3 min. do momentu, kiedy zmięknie.Odstawić do przestudzenia.Po tym czasie
śledzie opłukać trzykrotnie pod zimną bieżącą
wodą.Włożyć je na 15-20 min. do zimnej
wody (całość
wody ma je przykrywać).Wyciągnąć z
wody, w której leżakowały.Każdy płat
śledzia pokroić na 3-4 części.Na dnie słoika wyłożyć warstwę
śledzi i warstwę
cebuli z kilkoma
przyprawami z zalewy.Tak postępować do skończenia się składników.Pozostałością zalewy zalać
śledzie (w razie potrzeby można dolać do
śledzi przegotowanej, ostudzonej
wody, aby w całości pływały w zalewie).Zamknąć słoik i przechowywać w lodówce.Po ok. 12-24 godz.
śledzie nadają się do konsumpcji w wersji podstawowej lub w podpowiedzianych pomysłach, o których wspomniałam w "Opisie".