Wykonanie



Opis : Przepis na kruche ciasto z
malinami i lekką budyniową pianką krąży po blogach od niecałego roku i każdy się nim zachwyca, więc ja również chciałam skosztować tego prostego w wykonaniu, a zarazem pysznego i jak najbardziej polskiego ciasta. W oryginale występuje
budyń śmietankowy lub
waniliowy, ale ja miałam akurat takie szczęście, że zupełnie przypadkowo zobaczyłam w sklepie
budyń malinowy i postanowiłam go zastąpić tymi wyżej wymienionymi. Podkreśliło to dodatkowo smak
malin. Ciasto jakiś czas po upieczeniu jest bardzo kruche, po kilku godzinach ciastowa kruszonka mięknie od
malin, ale kruchy spód prawie całkowicie pozostaje bez zmian. Ciasto odebrałam bardzo pozytywnie, jak inne blogerki, które go piekły. Jeśli mamy zamiar wykorzystać
maliny w cieście, to szczerze
powiem, że to ciasto musi znaleźć się na liście obowiązkowych wypieków z
malinami.Gdy ostatnio robiłam Ciasto Ucierane Z Truskawkami/Owocami Oraz Pianką i Kruszonką, występowała tam podobna pianka z tym, że w tym cieście jest jeszcze bardziej delikatna, puszysta i ze względu na jej ilość to ona odgrywa główna rolę w cieście. Dlatego ważne jest, aby nie piec ciasta na blaszce odbiegającej bardzo od podanych rozmiarów, ponieważ pianka może zaniknąć w cieście i nie będzie już dominować, a o to właśnie chodzi.Nazwanie pianki budyniową, może kojarzyć się z konsystencją budyniu, ale pianka smakuje bardziej jak niedopieczona
beza, a budyniowa z powodu dodania do ubitych
białek budyniu, co wcale nie utwardza
bezy w taki sposób, który przypomina ugotowany
budyń.Polecam szczerze.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość : głęboka forma o wym. 20/24 - 20/30 cm (użyłam tej pierwszej i dodatkowo wyłożyłam w niej wystające boki pergaminu, aby zabezpieczyć ciasto podczas rośnięcia, gdyż urosło wysokie)Składniki Na Kruche Ciasto :2,5 szkl.
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g zimnego masła/margaryny5 pełnych łyżek
cukru5 dużych
żółtek2-3 łyżki zimnej
wodySkładniki Na Budyniową Piankę :5 dużych
białekniecała szkl.
cukru (200 g)1
cukier waniliowy (16 g)2 budynie
malinowe bez
cukru (każdy po 40 g)*0,5 szkl.
oleju* w ostateczności można użyć 2 budynie bez
cukru -
śmietankowe lub
waniliowe (każdy po 40 g)Składniki Dodatkowe :400-500 g
malin (mogą być mrożone; na rozmiar blaszki, w której ja piekłam wystarczy 400g
malin)
cukier puder (opcjonalnie)Przygotowanie Ciasta Kruchego :Do miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Dodać pokrojone w kostkę masło/margarynę.Dodać
cukier.Dodać
żółtka.Dodać
sól.Ciasto wyrobić szybko w rękach lub zmielić dużymi nożami na proszek w malakserze.Dodać do ciasta
wodę i wyrabiać krótko/zmielić, aby ciasto utworzyło jednolitą i zwartą kulę.Podzielić ciasto na 40% masy i 60% masy.Obie masy włożyć oddzielnie do worka i zamrozić na kilka godzin lub na cała noc.Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować
masłem.Większą część ciasta (60%) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równo na dnie formy.Ciasto docisnąć mocno łyżką na całej powierzchni.Rozgrzać piekarnik do 180*C (170* C z termoobiegiem).Włożyć ciasto do piekarnika.Piec 20-25 min., aby ciasto lekko zapiekło się, czyli odstawało od
boków blaszki i nabrało żółtego koloru.Ciasto odłożyć do wystudzenia.Przygotowanie Budyniowej Pianki :
Białka ubić na sztywno (trzeba
mieć pewność, że są ubite prawidłowo, czyli po odwróceniu miski do góry dnem nie mają prawa wylecieć z miski, inaczej pianka po dodaniu
oleju będzie zbyt lejąca i nie uda się - nie wyrośnie puszysta jak na zdjęciu).Dodawać stopniowo
cukier kryształ, a na koniec
cukier waniliowy, stale ubijając do momentu, kiedy
białka zgęstnieją i nabiorą połysku.Wsypywać stopniowo
budyń stale ubijając i ubijać chwilę do momentu, kiedy
budyń dobrze się rozpuści (inaczej będzie to wyczuwalne w piance jako "proszkowe kryształki
cukru").Wlewać powoli
olej, stale ubijając do momentu, kiedy składniki się połączą.Przygotowanie Końcowe :Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć piankę budyniową.Wyrównać ją.Wyłożyć ciasno obok siebie umyte i osuszone
maliny (w przypadku mrożonych
malin, układamy w ten sam sposób zamrożone bez uprzedniego rozmrażania) otworami do góry.Włączyć piekarnik do 180* C (170*C z termoobiegiem).Pozostałą mniejszą część ciasta (40%) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wysypać równo po górnej powierzchni ciasta.

7. Ciasto włożyć do piekarnika8. Piec 30-40 min., aż kruszonka do góry nabierze złocistego koloru.9. Ciasto ostudzić.10. Ostudzone kroić.