ßßß Cookit - przepis na Kruche Ciasto Z Malinami I Lekką Budyniową Pianką

Kruche Ciasto Z Malinami I Lekką Budyniową Pianką

nazwa

Wykonanie

Opis : Przepis na kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką krąży po blogach od niecałego roku i każdy się nim zachwyca, więc ja również chciałam skosztować tego prostego w wykonaniu, a zarazem pysznego i jak najbardziej polskiego ciasta. W oryginale występuje budyń śmietankowy lub waniliowy, ale ja miałam akurat takie szczęście, że zupełnie przypadkowo zobaczyłam w sklepie budyń malinowy i postanowiłam go zastąpić tymi wyżej wymienionymi. Podkreśliło to dodatkowo smak malin. Ciasto jakiś czas po upieczeniu jest bardzo kruche, po kilku godzinach ciastowa kruszonka mięknie od malin, ale kruchy spód prawie całkowicie pozostaje bez zmian. Ciasto odebrałam bardzo pozytywnie, jak inne blogerki, które go piekły. Jeśli mamy zamiar wykorzystać maliny w cieście, to szczerze powiem, że to ciasto musi znaleźć się na liście obowiązkowych wypieków z malinami.
Gdy ostatnio robiłam Ciasto Ucierane Z Truskawkami/Owocami Oraz Pianką i Kruszonką, występowała tam podobna pianka z tym, że w tym cieście jest jeszcze bardziej delikatna, puszysta i ze względu na jej ilość to ona odgrywa główna rolę w cieście. Dlatego ważne jest, aby nie piec ciasta na blaszce odbiegającej bardzo od podanych rozmiarów, ponieważ pianka może zaniknąć w cieście i nie będzie już dominować, a o to właśnie chodzi.
Nazwanie pianki budyniową, może kojarzyć się z konsystencją budyniu, ale pianka smakuje bardziej jak niedopieczona beza, a budyniowa z powodu dodania do ubitych białek budyniu, co wcale nie utwardza bezy w taki sposób, który przypomina ugotowany budyń.
Polecam szczerze.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość : głęboka forma o wym. 20/24 - 20/30 cm (użyłam tej pierwszej i dodatkowo wyłożyłam w niej wystające boki pergaminu, aby zabezpieczyć ciasto podczas rośnięcia, gdyż urosło wysokie)
Składniki Na Kruche Ciasto :
2,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła/margaryny
5 pełnych łyżek cukru
5 dużych żółtek
2-3 łyżki zimnej wody
Składniki Na Budyniową Piankę :
5 dużych białek
niecała szkl. cukru (200 g)
1 cukier waniliowy (16 g)
2 budynie malinowe bez cukru (każdy po 40 g)*
0,5 szkl. oleju
* w ostateczności można użyć 2 budynie bez cukru - śmietankowe lub waniliowe (każdy po 40 g)
Składniki Dodatkowe :
400-500 g malin (mogą być mrożone; na rozmiar blaszki, w której ja piekłam wystarczy 400g malin)
cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie Ciasta Kruchego :
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać pokrojone w kostkę masło/margarynę.
Dodać cukier.
Dodać żółtka.
Dodać sól.
Ciasto wyrobić szybko w rękach lub zmielić dużymi nożami na proszek w malakserze.
Dodać do ciasta wodę i wyrabiać krótko/zmielić, aby ciasto utworzyło jednolitą i zwartą kulę.
Podzielić ciasto na 40% masy i 60% masy.
Obie masy włożyć oddzielnie do worka i zamrozić na kilka godzin lub na cała noc.
Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem.
Większą część ciasta (60%) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równo na dnie formy.
Ciasto docisnąć mocno łyżką na całej powierzchni.
Rozgrzać piekarnik do 180*C (170* C z termoobiegiem).
Włożyć ciasto do piekarnika.
Piec 20-25 min., aby ciasto lekko zapiekło się, czyli odstawało od boków blaszki i nabrało żółtego koloru.
Ciasto odłożyć do wystudzenia.
Przygotowanie Budyniowej Pianki :
Białka ubić na sztywno (trzeba mieć pewność, że są ubite prawidłowo, czyli po odwróceniu miski do góry dnem nie mają prawa wylecieć z miski, inaczej pianka po dodaniu oleju będzie zbyt lejąca i nie uda się - nie wyrośnie puszysta jak na zdjęciu).
Dodawać stopniowo cukier kryształ, a na koniec cukier waniliowy, stale ubijając do momentu, kiedy białka zgęstnieją i nabiorą połysku.
Wsypywać stopniowo budyń stale ubijając i ubijać chwilę do momentu, kiedy budyń dobrze się rozpuści (inaczej będzie to wyczuwalne w piance jako "proszkowe kryształki cukru").
Wlewać powoli olej, stale ubijając do momentu, kiedy składniki się połączą.
Przygotowanie Końcowe :
Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć piankę budyniową.
Wyrównać ją.
Wyłożyć ciasno obok siebie umyte i osuszone maliny (w przypadku mrożonych malin, układamy w ten sam sposób zamrożone bez uprzedniego rozmrażania) otworami do góry.
Włączyć piekarnik do 180* C (170*C z termoobiegiem).
Pozostałą mniejszą część ciasta (40%) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wysypać równo po górnej powierzchni ciasta.
7. Ciasto włożyć do piekarnika
8. Piec 30-40 min., aż kruszonka do góry nabierze złocistego koloru.
9. Ciasto ostudzić.
10. Ostudzone kroić.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/07/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka.html