ßßß Cookit - przepis na Sałatka Brokułowa Z Gruszką I Fetą

Sałatka Brokułowa Z Gruszką I Fetą

nazwa

Wykonanie

Opis : Miało być inaczej, bardziej mięsnie i trochę kukurydziano, ale z braku niektórych produktów zmuszona byłam iść na żywioł. Żywioł, ponieważ bardzo bałam się połączenia gruszki z brokułem oraz fetą. Z radością muszę stwierdzić, że sałatka okazała się dobrym zagraniem.
Wszystkie składniki w niej zawarte pasują do siebie doskonale i sałatka jest bardzo smaczna, a końcowa posypka migdałowa wieńczy całość.
Sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do głównego dania z jakąś porcją mięsa, szczególnie grillowaną.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : 4-5 porcji; głębszy talerz o śred. 22-25 cm ( u mnie jest to forma na tartę o śred. 25 cm)
Składniki Na Sałatkę :
1 mały brokuł (ok. 350 g)
2 małe gruszki
0,5 średniej czerwonej papryki
125 g sera Feta
2 garście słonych płatków migdałowych (uprażone na suchej patelni z odrobiną soli)
Składniki Na Sos Czosnkowy :
2 małe ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Przygotowanie :
Brokuł podzielić na małe różyczki.
Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie lub na parze (nie może być zbyt miękki, więc nie należy odchodzić od garnka w momencie gotowania, ponieważ brokuł gotuje się bardzo szybko).
Odcedzić (w razie konieczności na ręczniku papierowym).
Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę.
Paprykę pokroić w małą kostkę.
Fetę pokroić w małą kostkę.
Sałatkę układać wg warstw:
1) brokuł
2) gruszki
3) papryka
4) feta
Przygotowanie Sosu Czosnkowego :
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Dodać majonez.
Dodać jogurt.
Dodać cukier.
Wszystko wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Końcowe :
Sałatkę polać sosem czosnkowym.
Posypać płatkami migdałowymi.
Lekko schłodzić.
Podawać solo, z pieczywem lub porcją mięsa.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/02/saatka-brokuowa-z-gruszka-i-feta.html