Wykonanie



Opis : Miało być inaczej, bardziej mięsnie i trochę kukurydziano, ale z braku niektórych produktów zmuszona byłam iść na żywioł. Żywioł, ponieważ bardzo bałam się połączenia
gruszki z
brokułem oraz
fetą. Z radością muszę stwierdzić, że
sałatka okazała się dobrym zagraniem.Wszystkie składniki w niej zawarte pasują do siebie doskonale i
sałatka jest bardzo smaczna, a końcowa posypka migdałowa wieńczy całość.
Sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do głównego dania z jakąś porcją
mięsa, szczególnie grillowaną.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 4-5 porcji; głębszy talerz o śred. 22-25 cm ( u mnie jest to forma na tartę o śred. 25 cm)Składniki Na
Sałatkę :1 mały
brokuł (ok. 350 g)2 małe
gruszki0,5 średniej
czerwonej papryki125 g
sera Feta2 garście słonych
płatków migdałowych (uprażone na suchej patelni z odrobiną
soli)Składniki Na
Sos Czosnkowy :2 małe ząbki
czosnku4 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnego0,5 łyżeczki
cukrusólpieprzPrzygotowanie :
Brokuł podzielić na małe różyczki.Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie lub na parze (nie może być zbyt miękki, więc nie należy odchodzić od garnka w momencie gotowania, ponieważ
brokuł gotuje się bardzo szybko).Odcedzić (w razie konieczności na ręczniku papierowym).
Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę.
Paprykę pokroić w małą kostkę.
Fetę pokroić w małą kostkę.
Sałatkę układać wg warstw:1)
brokuł2)
gruszki3)
papryka4)
fetaPrzygotowanie
Sosu Czosnkowego :
Czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać
majonez.Dodać
jogurt.Dodać
cukier.Wszystko wymieszać.Doprawić
solą i
pieprzem.Przygotowanie Końcowe :
Sałatkę polać
sosem czosnkowym.Posypać
płatkami migdałowymi.Lekko schłodzić.Podawać
solo, z
pieczywem lub porcją
mięsa.