Wykonanie


Opis : Zupa wbrew moim obawom związanym z
mlekiem kokosowym, bardzo przypadła mi kiedyś do gustu, ponieważ jest pyszna, tania, sycąca, rozgrzewająca, prosta i błyskawicznie się ją przyrządza.Tyle pozytywnych słów, a do tego 3 podstawowe składniki, aby powstała pyszna zupa? Kto nie spróbował, nie chce wierzyć, ale to sama prawda.Obecnie jest to jedna z moich ulubionych zup.
Kokosowo-
imbirowe smaki, które w niej występują wprost "okręciły sobie mnie wokół palca", a cała konsystencja lekkiej kokosowej
śmietanki na prawdę pycha.Można ją podać
solo, z
ryżem lub
pieczywem.Polecam serdecznie.Pochodzenie : kuchnia tajska; lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość : 2-3 porcje; 0 , 8 l całej zupySkładniki :2 pojedyncze
piersi kurczaka250 ml
bulionu drobiowego400 ml
mleka kokosowegoświeży
imbir (ok.5-7 cm długości)1 mniejsza
cebula1 łyżeczka startej skórki z cytryny/limonki2 łyżki soku z cytryny/limonki1 łyżeczka
kolendry suszonej/odrobinę więcej świeżej posiekanej0,5 łyżeczki
currysos chilli/chilli w proszku/papryka w proszku do smaku1-2 garście pokrojonego
szczypiorku (niekoniecznie)1 mały
pomidor pokrojony w plastry-łódeczki lub kostkę (niekoniecznie)Przygotowanie :
Filety z kurczaka pokroić w kostkę (wielkość taka jak lubimy).Włożyć do garnka.Zalać
bulionem.Gotować po przykryciem 10 min.
Między czasie posiekać
imbir w bardzo drobną kostkę.
Cebulę również posiekać w kostkę.Po upływie czasu wlać
mleko kokosowe.Dodać skórkę i sok z cytryny/limonki.Dodać przygotowany
imbir i
cebulę.Gotować 5 min. na średnim płomieniu pod przykryciem.Dodać resztę przypraw (powinno być chociaż lekko ostre).Gotować jeszcze 2 min. na średnim płomieniu pod przykryciem.Zupę podawać
solo, z
pieczywem lub z
ryżem, na gorąco/ciepło i najlepiej na świeżo ze względu na
kurczaka, bo jak wiadomo
traci on później swoją chrupkość i staje się "szorstki".Zupę można posypać świeżym
szczypiorkiem i
pomidorem, wtedy nadaje to egzotycznego posmaku.