ßßß Cookit - przepis na Zupa Tajska Kokosowo-Imbirowa Z Kurczakiem

Zupa Tajska Kokosowo-Imbirowa Z Kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Opis : Zupa wbrew moim obawom związanym z mlekiem kokosowym, bardzo przypadła mi kiedyś do gustu, ponieważ jest pyszna, tania, sycąca, rozgrzewająca, prosta i błyskawicznie się ją przyrządza.
Tyle pozytywnych słów, a do tego 3 podstawowe składniki, aby powstała pyszna zupa? Kto nie spróbował, nie chce wierzyć, ale to sama prawda.
Obecnie jest to jedna z moich ulubionych zup.
Kokosowo-imbirowe smaki, które w niej występują wprost "okręciły sobie mnie wokół palca", a cała konsystencja lekkiej kokosowej śmietanki na prawdę pycha.
Można ją podać solo, z ryżem lub pieczywem.
Polecam serdecznie.
Pochodzenie : kuchnia tajska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość : 2-3 porcje; 0 , 8 l całej zupy
Składniki :
2 pojedyncze piersi kurczaka
250 ml bulionu drobiowego
400 ml mleka kokosowego
świeży imbir (ok.5-7 cm długości)
1 mniejsza cebula
1 łyżeczka startej skórki z cytryny/limonki
2 łyżki soku z cytryny/limonki
1 łyżeczka kolendry suszonej/odrobinę więcej świeżej posiekanej
0,5 łyżeczki curry
sos chilli/chilli w proszku/papryka w proszku do smaku
1-2 garście pokrojonego szczypiorku (niekoniecznie)
1 mały pomidor pokrojony w plastry-łódeczki lub kostkę (niekoniecznie)
Przygotowanie :
Filety z kurczaka pokroić w kostkę (wielkość taka jak lubimy).
Włożyć do garnka.
Zalać bulionem.
Gotować po przykryciem 10 min.
Między czasie posiekać imbir w bardzo drobną kostkę.
Cebulę również posiekać w kostkę.
Po upływie czasu wlać mleko kokosowe.
Dodać skórkę i sok z cytryny/limonki.
Dodać przygotowany imbir i cebulę.
Gotować 5 min. na średnim płomieniu pod przykryciem.
Dodać resztę przypraw (powinno być chociaż lekko ostre).
Gotować jeszcze 2 min. na średnim płomieniu pod przykryciem.
Zupę podawać solo, z pieczywem lub z ryżem, na gorąco/ciepło i najlepiej na świeżo ze względu na kurczaka, bo jak wiadomo traci on później swoją chrupkość i staje się "szorstki".
Zupę można posypać świeżym szczypiorkiem i pomidorem, wtedy nadaje to egzotycznego posmaku.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/zupa-tajska-z-mleczkiem-kokosowym-i.html