ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z ziemniaków z prażonymi płatkami migdałów

Zupa-krem z ziemniaków z prażonymi płatkami migdałów

nazwa

Wykonanie

Już kiedyś wspomniałam, że bardzo lubię zupy kremy. Tę zupę podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz pt. "Ewa gotuje". Urzekła mnie swoim pięknym kolorem oraz tym, że podana została z prażonymi płatkami migdałów. Oczywiście, kto nie lubi migdałów może śmiało zaserwować zupę z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Krem również dobrze smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Dla 3 osób:
1/2 kg ziemniaków (po obraniu)
1 średnia marchewka
1 średni korzeń pietruszki
kawałek selera (około 6 dag)
1 mała cebula
1 litr wywaru jarzynowego (może być z kostki)
1 łyżka oleju
sól, pieprz
jagurt naturalny
prażone migdały (ilość według uznania) lub groszek ptysiowy
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na łyżce oleju, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną i tym samym nabiorą aromatu. Wywar jarzynowy (może być z kostki) doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy warzywa i gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy na gładki i aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu krem ozdabiamy kleksami z jogurtu i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,330428024,title,Zupa-krem-z-ziemniakow-z-prazonymi-platkami-migdalow,index.html