Wykonanie

Już kiedyś wspomniałam, że bardzo lubię zupy kremy. Tę zupę podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz pt. "Ewa gotuje". Urzekła mnie swoim pięknym kolorem oraz tym, że podana została z prażonymi
płatkami migdałów. Oczywiście, kto nie lubi
migdałów może śmiało zaserwować zupę z
groszkiem ptysiowym lub grzankami. Krem również dobrze smakuje z dodatkiem
jogurtu naturalnego.Dla 3 osób:1/2 kg
ziemniaków (po obraniu)1 średnia
marchewka1 średni
korzeń pietruszkikawałek
selera (około 6 dag)1 mała
cebula1 litr
wywaru jarzynowego (może być z kostki)1 łyżka
olejusól,
pieprzjagurt naturalnyprażone
migdały (ilość według uznania) lub
groszek ptysiowyWarzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na łyżce
oleju, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną i tym samym nabiorą aromatu.
Wywar jarzynowy (może być z kostki) doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy warzywa i gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy na gładki i aksamitny krem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Na talerzu krem ozdabiamy kleksami z
jogurtu i posypujemy uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałów.Smacznego!