ßßß
Sernik ten jest propozycją dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Powstał na bazie sernika, który już kiedyś zamieściłam na blogu przepis tutaj . Różnica jest taka, że zamiast mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej oraz nie dodałam proszku do pieczenia. Sernik wyszedł jeszcze bardziej delikatniejszy i puszysty od tego, który był robiony na bazie mąki pszennej. Polecam więc nie tylko tym, którzy stosują dietę bezglutenową.1/2 kg białego sera4 jajka125 g masła roślinnego1 szklanka cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki kukurydzianej1 cukier waniliowy1 lub 2 łyżki śmietany 18%*olejek zapachowy, skórka pomarańczy, rodzynki (w/g uznania)// 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 cukier waniliowy olejek zapachowy, skórka pomarańczy, rodzynki ( w/g uznania )1/2 kg białego sera 4 jajka 1 lub 2 łyżki śmietany 18%* 125 g masła roślinnego';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]> [Listonic] //Ucieramy w malakserze żółtka z miękkim masłem roślinnym, cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy pokruszony ser biały, dalej ucieramy i dodajemy obie mąki. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy około 20-22 cm, posmarowaną masłem roslinnym i oprószoną mąką kukurydzianą lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 1 godziny i 10 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).* jeśli masa serowa jest zbyt gęsta, to można dodać 1 do 2 łyżki śmietany 18%Smacznego!