ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy sernik

Bezglutenowy sernik

nazwa

Wykonanie

Sernik ten jest propozycją dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Powstał na bazie sernika, który już kiedyś zamieściłam na blogu przepis tutaj . Różnica jest taka, że zamiast mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej oraz nie dodałam proszku do pieczenia. Sernik wyszedł jeszcze bardziej delikatniejszy i puszysty od tego, który był robiony na bazie mąki pszennej. Polecam więc nie tylko tym, którzy stosują dietę bezglutenową.
1/2 kg białego sera
4 jajka
125 g masła roślinnego
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 cukier waniliowy
1 lub 2 łyżki śmietany 18%*
olejek zapachowy, skórka pomarańczy, rodzynki (w/g uznania)
// 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 cukier waniliowy olejek zapachowy, skórka pomarańczy, rodzynki ( w/g uznania )1/2 kg białego sera 4 jajka 1 lub 2 łyżki śmietany 18%* 125 g masła roślinnego';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]> [Listonic] //
Ucieramy w malakserze żółtka z miękkim masłem roślinnym, cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy pokruszony ser biały, dalej ucieramy i dodajemy obie mąki. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy około 20-22 cm, posmarowaną masłem roslinnym i oprószoną mąką kukurydzianą lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 1 godziny i 10 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
* jeśli masa serowa jest zbyt gęsta, to można dodać 1 do 2 łyżki śmietany 18%
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,329878155,title,Bezglutenowy-sernik,index.html