Wykonanie

Sernik ten jest propozycją dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Powstał na bazie sernika, który już kiedyś zamieściłam na blogu przepis tutaj . Różnica jest taka, że zamiast
mąki pszennej użyłam
mąki kukurydzianej oraz nie dodałam
proszku do pieczenia. Sernik wyszedł jeszcze bardziej delikatniejszy i puszysty od tego, który był robiony na bazie
mąki pszennej. Polecam więc nie tylko tym, którzy stosują dietę bezglutenową.1/2 kg
białego sera4
jajka125 g
masła roślinnego1 szklanka
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki kukurydzianej1
cukier waniliowy1 lub 2 łyżki
śmietany 18%*
olejek zapachowy, skórka
pomarańczy,
rodzynki (w/g uznania)// 1 łyżka
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
mąki kukurydzianej 1
cukier waniliowy olejek zapachowy, skórka
pomarańczy,
rodzynki ( w/g uznania )1/2 kg
białego sera 4
jajka 1 lub 2 łyżki
śmietany 18%* 125 g
masła roślinnego';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]> [Listonic] //Ucieramy w malakserze
żółtka z miękkim
masłem roślinnym,
cukrem i
cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy pokruszony
ser biały, dalej ucieramy i dodajemy obie
mąki. Ubijamy pianę z
białek i delikatnie łączymy z masą
serową. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy około 20-22 cm, posmarowaną
masłem roslinnym i oprószoną
mąką kukurydzianą lub
bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 1 godziny i 10 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).* jeśli masa serowa jest zbyt gęsta, to można dodać 1 do 2 łyżki
śmietany 18%Smacznego!