Wykonanie

Pyszne, mięciutkie ciasto przełożone
dżemem wiśniowym i masą z
kaszy manny. Jak dla mnie rewelacja. Polecam.Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
sztucznego miodu1 szklanka
oleju1 szklanka mocnej
herbaty (ostudzonej)4
jajka2 łyżeczki
sody oczyszczonej1
przyprawa do piernika1 szklanka
cukruMasa:6 łyżek błyskawicznej
kaszy manny1/2 litra
mleka1 niepełna szklanka
cukru1 kostka
masłasok z połowy średniej
cytrynyDodatkowo:1 słoik
dżemu wiśniowego// 1 szklanka
cukru 6 łyżek błyskawicznej
kaszy manny 1 niepełna szklanka
cukru 1 szklanka
sztucznego miodu 1 słoik
dżemu wiśniowego 1 szklanka mocnej
herbaty ( ostudzonej )4
jajka 1/2 litra
mleka sok z połowy średniej
cytryny 1 szklanka
oleju 1 kostka
masła 2 łyżeczki
sody oczyszczonej 1
przyprawa do piernika';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//Ciasto:
Jajka miksujemy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę
mąki z 1 łyżeczką
sody oczyszczonej i dalej miksujemy. Następnie wlewamy powoli
olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę
mąki, dalej miksując. Wlewamy
miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę
mąki z 1 łyżeczką
sody nadal miksując. Na koniec wlewamy
herbatę oraz wsypujemy
przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części - najlepiej rozlać ciasto do 3 głębokich talerzy. Blachę o wymiarach 34x23 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg 140). Ciasto po upieczeniu przekładamy wraz z papierem do pieczenia na deseczkę i studzimy. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.Masa: Szklankę
mleka zagotowujemy z
cukrem, a pozostałe
mleko mieszamy z
kaszą manną i wlewamy do gotującego się
mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia. W misce miksujemy miękkie
masło i cały czas miksując, dodajemy po 1 łyżcze ostudzonej
kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z
sokiem z połowy
cytryny.Pierwszą część ciasta smarujemy połową
dżemu wiśniowego i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym
ciastem, smarujemy pozostałym
dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim
ciastem.Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.Smacznego!