ßßß Cookit - przepis na Piernik z masą z kaszy manny

Piernik z masą z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

Pyszne, mięciutkie ciasto przełożone dżemem wiśniowym i masą z kaszy manny. Jak dla mnie rewelacja. Polecam.
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty (ostudzonej)
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1 szklanka cukru
Masa:
6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
1/2 litra mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
sok z połowy średniej cytryny
Dodatkowo:
1 słoik dżemu wiśniowego
// 1 szklanka cukru 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka sztucznego miodu 1 słoik dżemu wiśniowego 1 szklanka mocnej herbaty ( ostudzonej )4 jajka 1/2 litra mleka sok z połowy średniej cytryny 1 szklanka oleju 1 kostka masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>
[Listonic]
//
Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody oczyszczonej i dalej miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej miksując. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody nadal miksując. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części - najlepiej rozlać ciasto do 3 głębokich talerzy. Blachę o wymiarach 34x23 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg 140). Ciasto po upieczeniu przekładamy wraz z papierem do pieczenia na deseczkę i studzimy. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.
Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy po 1 łyżcze ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z połowy cytryny.
Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu wiśniowego i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.
Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,329816514,title,Piernik-z-masa-z-kaszy-manny,index.html