Wykonanie
Dzisiaj powstało również ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z
kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś!

SKŁADNIKINa ciasto3 szklanki
mąki1 szklanka
miodu1 szklanka
olejuok 3/4 szklanki
cukru1 szklanka
herbaty czarnej4
jajka2 łyżeczki
sodyprzyprawa do pierników.Do masy:6 łyżek błyskawicznej
kaszy manny1/2 litra
mleka1 niepełna szklana
cukru1 kostka
masłasok z połowy
cytrynyWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok 15 min każdy placek.Szklankę
mleka zagotować z
cukrem. pozostałe
mleko mieszamy z
kaszą manną i wlewamy do gotującego się
mleka. Zagotowujemy , mieszamy-studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce
kaszy. na koniec
sok z cytryny. Można dodać trochę
alkoholu.


SMACZNEGO